måndag 13 september 2010

Open house

Förra veckan var vi MÅNGA gånger på skolan. Måndag och tisdag förmiddag har jag redan berättat att jag var på coffee mornings. Torsdag kväll berättade jag att jag var på möte om om NLE (Native Language Education = Hemspråk), men även tisdag och onsdag kväll var det möte på skolan kl 18 på kvällen.

Nu har ju inte de flesta familjer barn både på High school och Lower school samt ska ha hemspråk, men ändå, vi är inte de enda. Våra barn kommer hem med skolbussen kl 15.45 och jag behöver åka ca 17.40 för att hinna till skolan, men många barn kommer inte hem förrän kl 16.30 och bor de i London behöver deras föräldrar en timme på sig för att ta sig ut till skolan. Då  har de en halvtimme på sig att få i barnen mat och hjälpa dem med läxor och det är inte lätt under tre dagar i rad. Fast de kanske är två föräldrar hemma eller kanske de har en hemhjälp....

Nåväl, tisdag var det Open House för High School. Vi hade fått veta att mötena skulle gå ut på att vi skulle få veta mer om elevernas Curriculum och träffa deras lärare, så det kändes ganska angeläget att vara med båda två eftersom high school är helt nytt för oss. Vi har tidigare sagt att nu i England kan vi inte lämna barnen hemma själva i början eftersom de inte känner någon granne eller så, MEN vi gjorde snabbt avkall på det och lämnade dem hemma själva tre kvällar i rad och det gick hur bra som helst :). Det tar dock inte mer än 15 min (vilket i sig är helt fantastiskt med tanke på att man ska ut på motorvägen, passera tre avfarter, köra av nästa och sedan köra till skolan i den byn den ligger) att köra hem från skolan om något händer så det är inte så farligt.

Just i tisdags strejkade dock någon tågpersonal i ett dygn, så köerna var LÅNGA på motorvägen. Jag hade märkt det redan på morgonmötet, så vi avsåg ge oss iväg i god tid, men vi var tvungna att få hem Malin med late bus först, så vi var inte så tidiga som vi behövde och köerna var ÄNNU längre än på morgonen. Vi kom tillsammans med massa andra föräldrar lite sent till mötet men hade inte missat något.

Upplägget var väldigt trevligt. Vi fick ett två dagars schema för Linnéa (d v s alla föräldrar fick var sitt skräddarsytt schema!). Varje lektion var under kvällen 7 minuter och sedan hade vi 5 min på oss att gå till nästa lektion. Vi fick alltså gå till alla de klassrum L är i och där träffa deras lärare i varje ämne. VÄLDIGT kul att få ett ansikte och en chans att hälsa på dem alla. På väggarna i flera klassrum satt arbeten de gjort hittills. I engelska hade de skrivit om goda ledaregenskaper för valfri person (L hade valt Robin Hood). Läraren kom fram till oss och sa att hon var väl medveten om att L var den enda i den gruppen som inte har engelska som modersmål, men att hon klarar det så bra ändå. I Design Technology hade de mixtrat med bilder och gjort ett collage som skulle spegla deras personlighet. Här säger L att hon är mycket sämre än de andra då de jobbar i Photoshop och det har hon aldrig gjort, men uppenbarligen har alla de andra gjort det. Historieläraren var intressant och till vår glädje kommer han med all sannolikhet inte ta död på det genuina historieintresse den fantastiska läraren i DK lyckades bygga upp. Matteläraren är gift med Malins rektor och hon hade stora ambitioner och hjärnkoll. L gillar henne skarpt och det gjorde vi också. Hon var tydlig i alla avseenden och L har berättat för oss senaste veckan att hon gillar stränga lärare. Det var förvånansvärt vad mycket varje lärare hann förmedla på denna korta tid. När vi sprang som yra höns och skulle hitta till nästa ämne hann vi prata med lite andra föräldrar och överallt stod äldre High school elever och hjälpte oss att hitta rätt när vi gick vilse. Väl genomfört och allt var klart på drygt två timmar! WOW!

Onsdag kväll skulle jag till London och träffa Lena (som jag skrivit om i det förra inlägget), så Rikard åkte själv till Open house för Lower school. Johan har ju inte sina lektioner utspridda på så många olika ställen, så upplägget för den kvällen var annorlunda än på H S. Lower school är klass 0-4 och de började med att alla gick till sitt barns klassrum. Därefter samlades alla och rektorn pratade om lite allmänna saker. Sedan gick alla som hade TVÅ barn i lower school till sitt andra barns klassrum och så gjorde de samma genomgång som i första delen igen. Proffsigt! Därmed var Rikard klar efter del två då vi bara har ett barn i Lower School.

I Johans klassrum låg det ett brev från varje elev till dennes förälder/föräldrar. Johan hade skrivit:

Hello! I am happy you are here tonite. I hope you have it good. We well have it good at home so don't wory about ous. I love art and science and riting worc shop. From Johan.

Det var väldigt kul och gulligt tyckte vi. Rikard hade den goda idéen att skriva ett svar till Johan vilket ingen annan kom på, men det tyckte jag var väldigt trevligt.

Hi Johan!
I have heard so much tonight. I now know that you have a great time in school. You know I love  science too so we can do that together. Have a great day. I love you.
Dad.

Johan blev jätteglad nästa dag då han hittade brevet.

Läraren gav ett väldigt positivt intryck tyckte Rikard och hon berättade hur läxorna är upplagda, samt lite om vad de gör i de olika ämnena just nu. Annars tyckte nog R att det var väldigt kul bara att få träffa de andra föräldrarna nu när vi kan para ihop dem med lite namn Johan pratat om hemma.

Kommande vecka är det Open house för Malin och det ser vi fram emot. Hon är ju absolut mest positiv över skolan här. Eller jag vet inte om det stämmer, men hon är i alla fall den som ständigt pratar om hur fantastiskt allt är och hur kul hon har och när hon åkte imorse kunde inte leendet varit större då hon vinkade från bussen om hon så en miljon kronor och en resa till Disneyworld :-) .

Lena, TACK för hälsning här! Ja, det var verkligen kul att ses!! Skönt att höra att resan hem gick bra och att du inte kom vilse någonstans :) . Hamley's är som du ju förstår paradiset för Johan, han skulle definitivt kunna spendera en hel dag därinne! Även tjejerna roar sig fortfarande gärna där och det är svårt att gå dit utan att komma ut med något nytt...
Jag är VÄLDIGT besviken på mina dåliga bilder. Kom hit igen så vi kan ta nya! Kram.

Britt, ÅH så tråkigt att det fortfarande stökar med kommentarerna hit!! Jag vet inte vad det beror på, men jag vet hur irriterande det är när man suttit och skrivet en hälsning och den försvinner!!
Det intressanta med L's musiserande är att NU plötsligt har hon lärt sig läsa noter! Trots att hon spelade flera år hos Valentin hemma, så blev hon aldrig bra på det utan spelade långa stycken på gehör (eller det kanske det inte heter, från minnet i alla fall). Det var inget problem för henne eftersom hon har så bra känsla för musiken, men det är som om hon nu kommit in i en annan mognad och hon tycker det är så lätt med spelandet och notläsandet och då gick det inte alls... Ja, tänk om hon ville sjunga!!! Jag är SÅ enig med dig, hon har en fantastisk röst, men hon vill ju inte stå i centrum på det viset. Kanske ändrar det sig längre fram, lyckligtvis tror jag inte rösten försämras av att hon tar en paus med sjungandet, till skillnad från mycket annat som man måste hålla igång för att inte tappa.

Karin, vuxentid med jämna mellanrum är super och livsnödvändigt. Teaterbiljetter bokade!
Basklarinetten låter precis som du tror. KANSKE kan L demonstrera när ni kommer, men förmodligen inte. Ha ha.

Tara, thanks! I will tell her about your cheek advise :) . The photos is from her first day with the instrument, I will see tonight if she has progressed in this area... I had no idea you played the saxophone. Cool!
Malin is also in the volleyball team. And L will probably start to play guitar after Christmas. Fun, that they do the same things!!
We do like the school here a lot!! But we also miss friends and teachers from Århus. But school here will be everything you could wish for!
I would love to talk to you. Do you have a Skype telephone? Then we could talk for free, since we have one too.

Catharina, tack för kommentar så att jag vet att du har det bra! Mindre datatid kan säkert vara en bra prioritering för ett tag, så det förstår jag helt. Ha det fint!

Kram Ingrid

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Ingrid!

Har inte varit inne här på evigheter, vad kul det var att läsa! Och vad mycket du skriver, jag vet ju hur lång tid det tar, är mycket imponerad...
Kul att L och M och J trivs så bra i skolan, vilken bra grej det är för dom att få göra det här (bo utomlands och lära sig språk och hur det funkar på andra ställen och sånt...)! Nu hann jag inte läsa mer än ett par inlägg, men jag antar att ditt och Rikards liv mest handlar om att komma i ordning för tillfället?

Nu måste jag vidare, ska ta flyget till Sydney strax för att hålla en föreläsning om "Neuroimaging using MRI" i eftermddag.

Kram, hälsa hela familjen!
Helen