onsdag 8 september 2010

Coffee mornings

Nu har jag varit på Coffee Mornings för alla tre barnen, en för High School, en för Lower School och en för Middle school. De var väldigt olika sinsemellan, men bra var och en på sitt sätt.

High School var först ut en morgon förra veckan. De två timmarna var proppfyllda med information och de presenterade en del skolpersonal i en rasande fart. De berättade om de annorlunda scheman de har och varför de jobbar på det sättet. De har ett rullande schema som verkar väldigt rörigt, men som eleverna lär sig på ett kick. På det sättet är det t ex aldrig samma ämne som ligger sist en fredag eftermiddag då alla är trötta. De har fyra ämnen per dag och dessa har de varannan dag med rullande placering under dagen.

Tisdag eftermiddag varje vecka har de en timme "Advisory" (den tiden tas då från olika ämnen varje gång tack vare det rullande schemat). Då gör de olika gruppövningar, pratar om livsfrågor, hälsa, utbildningsrådgivning, vägval, känslor och helt enkelt hanterar sådant som inte ryms inom det vanliga schemat och som täcker lite mjukare värden. Lärarna har en TJOCK bok som heter Advisory med massor av idéer om vad de kan göra med sin klass.

Vi fick information om något som heter Duke of Edinburgh award som är ett frivilligt sport och charity program för tonåringar. Skolkuratorn (jag tror det är det counseller betyder) berättade att hon träffat varenda elev på high school och pratat en stund med dem, speciellt de nya. Hon kommer under året att starta några olika grupper bl a en läxgrupp för dem som vill ha hjälp.

De pratade om hur barnen kommer att utvärderas och hur de följer varje barns utveckling. Linnéa själv säger att lärarna har sagt att de ska göra några prov nu som inte är betygsgrundande och sedan ett prov i slutet på året för att se om de utvecklats och om de inte gjort det får läraren sparken, för då har de misslyckats...

De pratade om resor de ska göra, men där tappade jag tråden och om något Assembly Schedule en gång i månaden och det fattade jag inte heller....

Föräldrarrepresentanterna pratade och talade om hur vi kunde engagera oss på olika sätt. Dessutom fick vi göra en rolig lära känna varandra övning där vi fick ett bingopapper med olika egenskaper som vi skulle hitta någon som hade och då skulle den personen signera den rutan på bingopappret. Den som först fått en rad eller kolumn med signerade rutor vann.

Lower school hade sin Coffee morning i måndags denna vecka. Den var mycket mer informell och gick mest ut på att vi skulle lära känna varandra. Vi fick presentera oss för varandra, ställa frågor, bli presenterade för lite skolpersonal och vi fick skriva upp oss på grupper vi vill engagera oss i.

Efter ett tag blev vi indelade i grupper med de som hade barn i samma klass. VÄLDIGT bra tyckte jag. Det var intressant att få veta vilka föräldrar som hörde ihop med de klasskompisar Johan pratat om. Tyvärr var inte Erics föräldrar där, som Johan pratat mest om, men om det stämmer som jag hört att han har fyra bröder, så kanske mamman var upptagen med några småsyskon och stannade hemma...

Så gick vi laget runt bland föräldrarna i klassen och svarade på frågor såsom vilken är din favoritfilm, vart gick din bästa semester, vilken är dina barns favoritbok, vad gillar du bäst med England och DÅ Britt (som upplyst oss om innan vi flyttade hit att det regnar HELA tiden :) ) svarar två av de tre första föräldrarna VÄDRET!!!! Man undrar ju var de bodde innan de kom hit....??? Själv svarade jag "museum, musikaler och att alla pratar engelska".

Efter våra två timmar blev vi inbjudna att äta gratis i skolmatsalen tillsammans med våra barn. Johan blev så glad och överraskad då jag kom och ville visa mig allting. Matsalen är TOPPEN! Det som jag var mest skeptisk till när vi flyttade hit (väntade mig en cafeteria med mest osunda saker), är en ENORMT positiv upplevelse. Denna dag var det ugnsrostad potatis och kycklingklubbor med kokta morötter och broccoli. Till det fanns en stor fin salladsbuffé med MASSOR att välja på (Linnéa säger att hon äter mest därifrån). Vill inte barnen ha maten finns det alltid ett pastaalternativ, denna dag var det pasta med tomatsås. Det hjälper ju dock inte hur god och fin mat det än är om den inte når in i magen..... och Johan ville inte ens smaka på sin kycklingklubba utan lassade bara in potatisar. Nu när jag var där "tvingade" jag honom förstås att smaka på kycklingen och jag tror att problemet var att han hade lite svårt att "öppna" klubban och hitta fint kött där i, men han hävdade att han inte gillade sådan kyckling.... Efter maten fick alla en halv chokladmuffins och den slank snabbt och glatt ned hos Johan, som var väldigt besviken att inte jag ville ha någon och då inte tog en för att han skulle få en halv till.

Middle School hade sin coffee morning igår. Den var tråkigast, för det var bara prat hela tiden och det mesta hade jag hört förut. De slog rekord att skicka runt listor att skriva upp sig på för engagemang. (Inte blev vi bjudna på lunch heller ;-) .) Det bästa med det mötet var dock att efteråt kom en svensk mamma fram till mig. Den första jag hittat hittills! Nu visade det sig att hon inte var svensk utan amerikanska, men hon pratade en helt brytningsfri och perfekt svenska. Väldigt imponerande eftersom hon flyttade till Sverige 1992 då hon gifte sig med en svensk. Dessutom visade det sig att hon bodde i VÅR BY och hade en tjej i MALINS KLASS (att inte Malin sagt det???!!!) och var med i det SVENSKGÄNG av cirka 30 kvinnor som bor i vår by eller grannbyn där jag hämtade L vid bussen. Hon sa att det kryllade av svenskar här och att det kryllade av barn på skolan som bor här. Jättekul! Redan idag skulle svenskorna träffas, men jag avböjde att komma med redan nu eftersom jag skulle packa upp kartonger.... istället har jag skickat 19 mail under morgonen...

Coffee morningarna har i alla fall visat att det finns minst två killar för Johan att leka med här i byn och en för Malin och förmodligen två för Linnéa. Sannolikt är det åtskilliga fler men jag har inte fått dem klart för mig ännu.

På varje coffee morning har det serverats kaffe, te och de mest underbara fruktfat med vindruvor, jordgubbar och hallon i massor. För kakmonstren har det funnits olika sorters muffins och andra bakverk, samt småkakor. Inget för mig dock.

Framöver blir det inga fler coffee mornings för lower och middle school. Endast high school fortsätter en gång i månaden, tydligen för att det är fler akademiska spörsmål som dyker upp längs med vägen. Synd. Hur ska jag nu träffa mammorna. Vill till att man blir engagerad i någon grupp :-) . Annars får jag vara nätsocial och skicka 19 mail till.

Märtha, ja det var synd om Linnéa, men hon har kommit över det och bör inte få några bestående men... vi lär oss efterhand. Kålpudding är ju jättegott! Det var länge sedan jag åt. Mums!

Karin D, jag har skrivit en kommentar direkt till dig i det mänskliga inlägget, men angående dina tidigare kommentarer... TACK för tomattips! Jag tyckte också L var duktig som tänkte ut alternativplaner! Det är ju något gott i det hela att man faktiskt någon gång får se hur man klarar sig när det krisar lite. Det där med hundringarna i lådan har jag inte tänkt på, men med din erfarenhet tror jag inte att vi ska pröva det :) .

Britt, det verkar vara något motsatsförhållande mellan rädisor och tomater, den som gillar det ena verkar inte vara förtjust i det andra, det har jag märkt flera gånger... jag älskar goda tomater och tycker inte alls alla smakar likadant :-) . Jag minns också min pappas STORA första mobil och hur häftigt vi tyckte att det var och hur snacket gick om hur onödig den var för VEM behövde nödvändigtvis ringa hem för att stämma av om de skulle köpa två liter mjölk eller ej. SOM tiderna har förändrats på det området!

Marit, nej du och tomater har ju ALDRIG kommit bra överens :-) . Hur var det nu på Öland när du var liten....  ha ha. Du svarade aldrig mig på gasspiständarfrågan...

Ikväll ska jag in till London själv.....

Kram Ingrid

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen vännerna!

Andra gången på mindre än en månad - värst vad jag har blivit nyfiken!!!

Ikväll har ni verkligen varit med oss här hemma. Sofia har provat massor med byxor varav de flesta passade. Hennes kommentar var "jag har ätit mycket i sommar så nu är jag tjock nog att ha alla fina jeans utan skärp". (Hon avskyr skärp). Dessutom har hon kvar vanan att alltid lukta på nya kläder - de luktar Linnea och Malin = underbart!

Och Gustaf har sorterat bort ett par tröjor igen som var korta i ärmarna så Johan får ett litet tillskott när vi kommer.

Kommer, ja det gör vi snart! Ska kolla med Johan i helgen vad han tänker sig. Lejonkungen verkar toppen.

Stor kram till er alla
gm Maria

Britt sa...

Hej Ingrid!
Jag har faktiskt varit i England när det inte regnade.
Vi ser ofta på golftävlingar och nu i aug-sept har det regnat otroligt mycket på dett par tävlingar från England och Skottland.
Roligt att maten är så god och skönt för er att slippa matboxen i Danmark.
Tur för mig att jag inte undervisar i England.
Under min tid som lärare på SFI var det en hel del som inte klarade sitt intyg.
Tycker du inte om muffins?
Kramar från Farmor

Karin sa...

Oj vad mycket information du får smälta på en gång! Och förstå!! Men kul att de anordnar det så att ni får lite kolla på andra familjer; t o m med lite svenskinslag! Inte för att jag tror att du saknar Sverige så himla mycket men ett svenskgäng låter ändå roligt. Man blir ju väldigt svensk utomlands...

Jag märker att jag också har lite fördomar, inte minst vad gäller engelsk skolbespisning. Roligt när fördomarna inte slår in!

Jag kunde inte låta bli att referera gårdagens morgon i min blogg - vet ju att du hittar dit snart :-)

Kram fr Karin