söndag 5 september 2010

Busseländet

Efter att ha skrivit WOW och skrutit så mycket om skolan så det nästan blir löjligt kommer nu något som inte funkat så bra. Egentligen har det fungerat utmärkt, men jag har inte kommit in i rutinerna ännu, så förra veckan blev rörig och jobbig.

Bussen på morgonen kommer punktligt. Hemresan fungerar fint lika så. MEN så är det ju det här med alla sportaktiviter EFTER skolan som ställer till det. OM man går på en aktivitet efterskolan ska man på morgonen skriva upp att man ska åka med LB (Late Bus) istället . Den går kl 17 från skolan och kommer till ett ställe i byn där man måste hämta dem (om de inte går hem själva förstås). Samlingspungten är utanför Pizza Express, så det är itne långt från oss, utan jag kan gå dit.

Det finns också en LLB, en extra sen buss för de som behöver det. Den går kl 18 från skolan, men den går inte varje dag.

Nåväl, det var try outs för Volleyboll i tisdags, men jag hade inte anmält Malin, för jag hade inte fått något papper om det, utan jag sa till Malin att hon skulle fråga om det på skolan och skriva upp sig på LB om det behövdes. Hon packade ihop sportkläderna och gav sig iväg. Jag var väldigt imponerat för jag trodde inte hon skulle våga ta ansvar för att detta skulle fungera, men hon sa inget. L berättade dock senare att hon varit nervös i bussen på väg till skolan. För säkerhets skull ringde R till skolan och en glad sekreterare berättade att M gjort allt rätt och hade varit där och anmält sig både till try out och LB. Bra jobbat!

På eftermiddagen stod jag och väntade på bussen och efter LÅNG tid kom de 20 min försenade. (Hade jag inte hört något om detta från någon annan mamma att LB ofta var lite sena så hon hade slutat vänta på sina barn och åkte till skolan och hämtade dem istället, för det tog lika lång tid....) De bad dock om ursäkt och sa att det varit lite förseningar för det hade varit väldigt många barn som anmält sig till try outs.

Nästa dag skulle ju Linnéa kolla det här med Cross Country (som vi sedan bestämde att hon inte skulle göra), men hon hade ju inga kläder med sig, så jag blev väldigt överraskad när hon inte kom med bussen hem. Även om hon inte hade mobil med sig borde hon försökt meddela mig på något sätt... Malin var ledsen och orolig för att L inte var med hem utan hade missat bussen. Jag frågade busschauffören, som inte hade någon koll utan talade om för mig att L borde ha informerat mig. Jag talade om att jag inte var särskilt orolig, men trodde att han alltid prickade av eleverna som skulle med bussen (hade ju hört så myckte om alla kontroller), men nej då, nu fick jag veta att han prickar av vilka elever han tar MED sig inte vilka han INTE tar med.... Jag sa lugnt att hon kommer säkert med LB varvid han upprepade att "hon borde ändå ha meddelat dig".

Jag ville ju gärna ha koll på mitt barn, så jag ringde skolan som genast stod till tjänst. De bad att få kontrollera saken och ringa tillbaka och efter en stund kunde de bekräfta att L var på Cross Country och uppskriven på LB. När jag mötte henne var hon ledsen både för att aktiviteten inte varit vad hon tänkt sig och hopplös i vanliga kläder, samt för att hon inte kunnat meddela mig att hon skulle komma sent. Stackars L var både trött och hungrig.

På torsdagen var det M's volleyboll igen. Jag väntade på LB utanför Pizza Express och denna dag var de inte så sena, men istället för en buss kom självaste busskordinatorn körandes med Malin och en annan kille. Då hade Malin haft en vikarie den morgonen och på något sätt hade han inte förstått att Malin skulle med LB fast att hon skrivit upp sig, så de hade inte bokat någon LB till vår by, men de såg ju ändå till att hon kom hem. Malin var dock lite ledsen för hon hade glömt sin skåpsnyckel och lunchbetalkortet hemma och vikarien var inte så hjälpsam, så det var ju synd att det var just denna dagen. Hon hade dock hittat en annan väldigt snäll lärare i en annan av 6orna som öppnat hennes skåp och visat hur hon skulle sätta ett papper emellan så att det gick att öppna utan nyckel resten av dagen och i matsalen var det bara att skriva upp sig så skulle de fixa pengarna på kortet i efterhand.

Så var det fredag och L skulle pröva på fotboll istället. Hon har sagt att hon kan gå hem själv från LB, så när jag var dum nog att åka och handla en fredag eftermiddag och blev sen av trafiken, var jag inte särskilt orolig utan tänkte att hon går såklart hem själv om jag inte är där och väntar. Kom hem en kvart försenad med händerna full av matkassar. INGEN Linnéa!

Jag bad M och J packa in maten och gick snabbt upp till bussvänteplatsen. Hon skulle kommit kl 17.20 och jag väntade och väntade. När kl närmade sig 18 insåg jag att hon måste komma med LLB istället, så jag gick hem för att meddela de där hemma varför jag aldrig kom, samt för att hämta min mobil som jag glömt hemma. Hämtade bussbroschyren bara för att se vilken tid bussen väntades till vår by, varpå jag chockat inser att det inte finns någon hållplats i vår by för LLB, den stannar bara i grannbyn Gerhards Cross verkar det som....Undras om L vet det....???? Jag hittar absolut inte till G C och kl är nu en bit över 18. Kastar mig i bilen, skriver in gatuadressen från bussbroschyren i GPS'n (TACK GODE GODE DEN SOM UPPFANN GPS'n!!!) och drar iväg. Ska bara ta 7 minuter dit, så det är ju lovande, ända till jag kommer till stora vägen där det är STOPP. ALLA ska hem från jobbet just då, så det är SÅ mycket trafik både in och ut ur byn. Som TUR är har jag slitit med mig bussbroschyren och jag ringer nu kordinatorn på mobilen fast kl är 18.20 (han kan ju ha ett privatliv och ha tagit sig hem fredag kväll, men jag bara MÅSTE). Han svarar (verkar inte vara hemma, för han är direkt uppdaterad på läget), upplyser mig om att på fredagar går det ingen LB! Hade jag kollat broschyren? NEJ. Tog för givet att den gick varje dag. Blev dock upplyst om att L var på bussen mot G C, samt att den borde vara där vid den tiden (vilket inte jag var utan jag var ju kvar i bilkön i vår by)...

Vad gör man in de där lägena? Ja, jag börjar i alla fall försöka vara tankeläsare. "Undras om L vet att bussen inte går till vår by?  Om jag inte är i G C när hon kommer dit, hoppar hon av ändå eller åker hon vidare till nästa station? Om hon hoppar av och jag inte är där, vad gör hon då? Stannar hon där eller går hon någonstans för att be om hjälp? Om hon inte är där när jag kommer, beror det då på att bussen är försenad så jag bör vänta där på den eller har bussen varit där och jag bör köra fort till nästa hållplats?" Tankarna är ju många.....

Trafikproppen släppte dock efter avfarten till London och Oxford och jag kom fram till hållplatsen och där satt min L ensam och väntade och när hon kom in i bilen var hon SÅÅÅÅÅÅ ledsen, så vi fick stanna och kramas en lång stund. Hon hade väntat i 10 min och hur länge är inte det när man inte vet om någon är på väg att hämta en eller ej! När hon hoppade på bussen hade hon fått veta att den gick till G C, så hon hade frågat flera andra om någon skulle till vår by, för att kanske kunna få följa med i så fall.  (Bra gjort för en som inte börjar prata med okända om hon inte behöver.) Ingen skulle hit. Hon hade lånat en mobil, men kunde bara våra danska mobilnummer och kom inte fram på något av dem, tänkte att mobilen kanske inte var tillåten för utlandssamtal, men vågade inte fråga för hon ville inte säga att hon ringde utomlands på deras telefon. Hon frågade om det gick bussar till vår by, men fick veta att de hade kameror på alla bussar och då hon inte hade några pengar vågade hon inte hoppa på då. Det var flera som hoppade av på samma hållplats och blev hämtade, men ingen såg att det stod en ensam ny tjej kvar eller frågade om hon behövde skjuts eller hjälp. Hennes nästa drag var att försöka låna en mobil av någon och få tag i en taxi. DÅ kom jag!

Hon sa "jag tänkte hela tiden att det hjälper inte att bli ledsen" och det hade hon ju rätt i, men när jag kom släppte allt och vi var bägge så glada att ha hittat varandra. Allt var ju mitt fel, jag borde naturligtvis kollat upp det här med bussarna mycket bättre! Jag var inte orolig att något skulle hända henne, men jag var orolig för var hon var och för att hon var orolig eller ledsen någonstans.

Inför denna vecka vet vi betydligt mer och inför imorgon har vi gått igenom vem som åker med LB och vem som kommer hem som vanligt. Puh!

Rikard fick prioritera att fixa mobiler till tjejerna i helgen och nu är Malins klar och den ska L låna imorgon då det är hon som ska med LB. Ingen av tjejerna är oroliga för bussandet och det är inte jag heller, men det var en tuff start med LB och LLB.

Naemi, TUSEN TUSEN tack för fotbollsskorna! De passade perfekt och i helgen har vi köpt benskydd också så nu blir det spela av :-) ! Jag säger till L att maila förslag på helger. Har du möjlighet att sluta tidigare på en fredag eller att åka hem på en måndag? Jag tror faktiskt att du har möjlighet att vara med i skolan en dag och det skulle väl vara kul?!
Rapport om godast glass kommer när vi ätit igenom alla....

Britt, klart vi ska shoppa när du kommer hit! Vi gör allt ni önskar! Hoppas att ni mår bra nu och att du fick mina mail?! Har du skickat mer än två? Hur var Rigoletto?? Kram!

Märtha, vad hon reser Helen!!! Hon måste lägga alla sina pengar på resor (och det gör hon rätt i)! Hon har det så bra och tänk vad hon får uppleva! (Kanske är vi lite lika ;-) .)
Det lät fantastiskt med tre orglar i samklang!
Allt får sin förklaring! Tur. Oprjeoisdhfuih, vad kan det betyda...??? Just det, ingenting. Jag skriver så mycket smörja, så hälften kunde vara nog. Kram.

Ingrid

3 kommentarer:

Karin sa...

Vilka gräsliga bussupplevelser!! Men familjen Franz blir något mänskligare när inte allt går som på räls och det är idel förtjusta leenden. Jag tycker att ni är fantastiska på att tackla utmaningar och vända allt till det bästa! Än en gång slår det mig hur beroende man blir av att alla ska ha mobiler med sig. Det är lätt att man helt struntar i planeringen för att man vet att man alltid kan komma i kontakt om det skulle behövas. Om det sen brister, är man desto mer utlämnad. En eloge till Linnéa som höll humöret uppe och t o m tänkte ut alternativplaner. Ett tag hade jag några hundringar i en särskild låda för att barnen alltid skulle kunna ta en taxi hem (och betala för sig) om det brakade samman på ett eller annat sätt. Men sen blev det som en extrabank och alla försnillade slantarna så jag har slutat med det.

Britt sa...

Hej Ingrid!
Vilken tur att du finns och stackars dig Linnea.
Tur i oturen att det inte var Johan.
Tänk det är inte länge sedan mobilen inte fanns.
Vi klarade oss men det är verkligen en utmärkt uppfinning. Jag kommer ihåg när Lennart kom hem från USA och hade köpt en trådlös telefon.
Vi var mycket imponerade.
När du beskrev hur man kontrollerade allting på skolan trodde jag inte att det kunde hända så mycket.Hoppas att allt ska fungera i fortsättningen.
Kramar från Farmor

naemi sa...

Hejsan!!
Jag sa till Linnea att jag skulle kolla tider i helgen men det blev tyvärr inte av... :( Rikard sa ngt om att man kunde åka på fredag morgon och att det var billigare då.. kan du fråga med vilket flyg man skulle åka då? För i så fall hade jag kunnat ta ledigt på fredag.

Så jobbigt med bussarna! Hoppas det inte händer igen.

ha det bra!