fredag 18 februari 2011

"Aha, så du tänkte så...."

Jag vet inte om ni kommer ihåg julkalendern för ett par år sedan då det kom en helt inkompetent tomtenisse till en tjej och mest ställde till det hela tiden. Varje gång tjejen "skällde" på tomtenissen för att hon gjort bort dem båda, svarade nissen "Aha, så du tänkte så..." Sedan dess använder vi det uttrycket med jämna mellanrum när vi har lite olika tankar och åsikter.

Med familj och vänner som jag känt länge vet jag ganska väl vad de tycker även i frågor vi aldrig diskuterat. När jag träffar nya människor som jag inte har en historik med får jag ganska ofta höra saker som jag inte alls väntade mig, just därför att vi är precis i början av ett umgänge. För att inte förhasta mig då utan vinna tid för lite reflektion, brukar jag som ett litet mantra inne i huvudet tänka "Aha, så du tänkte så..." :)

Bland barnen är det Linnéa som hittills har hittat den tightaste kompisen här, de lärde känna varandra första dagen i skolan och det har utvecklats sig till en djupare vänskap. Alltså kändes det kul att lära känna familjen lite nämare, så förra lördagen bjöd vi hem hela familjen till oss på middag. Det är en amerikansk familj och det irriterar mig att jag aldrig vänjer mig vid hur olika de är. Varför är det så självklart för mig att det finns alla slags svenskar, samtidigt som jag överraskas över att alla våra amerikanska vänner är så olika? USA är ju ändå SÅ mycket större än Sverige....

Linnéas kompis Amanda, har en storasyster som också går på skolan, samt en lillebror i Malins klass. Det blev en trevlig och pratsam kväll. Båda föräldrarna är väldigt utåtriktade, med åsikter om det mesta. Jag skulle gissa att i många avseenden är den här familjen den mest konservativa av dem vi umgåtts med hittills. Det framgick tydligt när de diskuterade skola, boende och uppfostringsmetoder. Jag vill inte hänga ut någon efter så kort bekantskap, dessutom tycker jag mycket om dem, men såväl Rikard som undertecknad hoppade till lite över deras uttalanden ett par gånger. Alltså blev det ett antal "Aha, så ni tänker så..." under kvällen.

Barnen hade väldigt kul tillsammans och det var så roligt att se, för de var verkligen i olika åldrar och lite omaka, men det fixade de perfekt.

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag lärt mig enormt mycket om USA och om amerikaner av våra utlandsår och nästan allt är positivt! Merparten av de vänner vi kommit nära och förhoppningsvis kommer att hålla kontakten med för lång tid framöver, kommer därifrån.

Kim, Wilma-bröden kommer passa perfekt till soppan! Jag har precis tittat på "Halv åtta hemma hos mig" då jag strök, så nu har jag mat i hela skallen :) . Bra inspiration när vi ska ha gäster en hel vecka.

Ylva, hur var promenaden idag? Vädret var ju FANTASTISKT! Gudrun har verkligen prickat bra datum ur den synvinkeln. Vendela kanske kommer på fler filmer hon vill låna av oss :) . Om Australia är lång får vi göra som med biblioteket, be om ett långtidslån, ha ha.

Karin, ja Linnéa är den enda tjejen i 9:an som simmar, men det funkar perfekt med de något äldre tjejerna och de har verkligen kul ihop. En bra coach fullbordar helheten. Hon saknar nog sin tränare och tävlingskompis från konstsimmet i DK, men jag tror inte hon har hunnit sakna själva sporten så mycket. Hon är mest fokuserad på och intresserad av sin tennis.

Boktokig, oj våra barn har alltid gjort väldigt många olika sporter... Du har rätt, jag skulle inte heller vilja bo ensam som Pippi, svårlöst problem alltså. TACK för att du stödjer min roll-on kampanj :) !

Britt, du har säkert simmat i jättemånga så fina simhallar, men jag tycker det är otroligt att en skola har en sådan fin hall och någon betalar ju...alltså undrar jag om det VERKLIGEN är värt så mycket. Det är inte mycket som går bra i Eslöv nu verkar det som. Det där med simhallen lät jätteäckligt!

Gäster från Sverige har anlänt ikväll och flyttat in i två rum här för en vecka. Kul!

Kram Ingrid

7 kommentarer:

Karin sa...

Du får avpersonalisera händelserna och uttalandena lite, säga typ "Jag snappade upp att någon amerikansk kvinna sa..." för jag älskar att höra om kulturkrockar! Men om det finns risk att de läser på bloggen eller att någon anvisar dem, får du ju hålla tand för tunga.

I förra inlägget... det var inte bara de äldre TJEJERNA som jag gissade att Linnéa trivdes med :-)

Fredag! Härligt! Ha det så kul med kompisen från barndomen!

Kram fr Karin

Kim M. Kimselius sa...

Aha, tänkte du så... Har jag helt missat, men det var ett bra uttryck som gör att man stannar upp och tänker efter innan man pratar. Bra tänkt!
Må bra har kommit ut med en ny mattidning. Första numret fick jag som prenumerant av tidningen och jag har frossat i många goa recept. Idag ska jag laga ännu ett att bjuda gäster imorgon. Måste laga redan idag, för förra helgen lagade vi ett av recepten och det var INTE GOTT! Tur att inte gästerna kom då...
Ha det så kul med dina vänner. Kram Kim

Anonym sa...

Eller Jihdes standard fraga - Hur tankte du da? Ja hur tanker man... Men som du sajer sa ar ju varken svenskar eller amerikanare stopta i samma form. I USA ar en stor del av befolkningen hoger om hogern konservativa men det finns saklart en stor del liberala. Tyvarr ar de 2 storsta politiska partierna sa olika att de aldrig kan komma overens. Darfor tar varje politiskt beslut evigheter eller blir aldrig av.

Men vad som ar toppen ar ju att era barn kommer sa bra overens!!!

Ingrid du far kolla in min senaste blogg inlagg. Dar far du full info om gardagen.

Vi ser framemot filmerna.

Ha det sa gott med kompisarna:) Ylva

Boktokig sa...

Vilket bra sätt att tänka!!!

Vi köper spel ite överallt. SF-bokhandeln i Stockholm har många spel, sedan beställer vi en del spel på nätet, så köpte vi förrut också spel på en affär som hette Tradition (men som inte längre finns kvar). Vi hade förrut en liten butik i min stad som sålde second hand-saker och där köpte jag också en del spel.

Britt sa...

Hej!
Ett bra uttryck som jag ska använda.
Ni har många rum och gott om utrymme. Det kommer säkert att bli trevligt. Nästa vecka går barnen i skolan igen men det finns så mycket att göra i London för gästerna.Ha det så bra önskar Britt

Astrid sa...

Ett bra uttryck som jag kan använda mig av. Min son har ett annat utryck "Tro de?" som han ofta använder. Ha nu en trevlig helg med era gäster!
Kram

Monika Häägg sa...

USA är ett stort land och rymmer många olika sorters människor. Ibland verkar det som att vi tror att bara för att någon kommer från USA så är de på ett visst sätt. Så kan det ju inte vara! Bra sätt att tänk: Aha så du tänkte så... Det skall jag lägga på minnet!