söndag 6 februari 2011

Byggtokig

Idag tar jag, Rikard, över bloggen. Johan har ärvt mitt intresse för att bygga. Han formligen älskar alla typer av byggen. Mestadels gäller det givetvis hans älskade LEGO, men det kan gälla så otroligt mycket mera.

Det skall också sägas att Johan och jag är tämligen annorlunda vad gäller byggtekniken. Jag vill bli klar och kan gott hoppa över ett steg, eller välja en gul bit istället för en vit. Om nu de vita inte finns tillhands.
Johan däremot skall ha det perfekt. Det skall vara den vita biten och han letar (nja, när vi närmar oss denna del i diskussionen brukar det oftast vara jag som letar) tills den är hittad. Ordning och reda, inget slarv.

För något år sedan hade Johan ett projekt där han skulle bygga en tidsmaskin. Han planerande, gjorde ritning och var ivrig att bygga. Vi i familjen hade inte tid att hjälpa honom med att fullfölja drömmen utan när farfar kom över vid ett tillfälle (i Danmark) så hade han MED SIG masonit till att bygga med. De fixade, byggde och det blev en fantastisk tidsmaskin. Som fungerade! Flera av Johans mjukdjur kan intyga att så är fallet!
Farfar och Johan bygger tidsmaskin
Varje jul får Johan mera LEGO samt en del andra bra byggsatser av annat slag. Vi har passat på att fotografera en del av det han byggt här under senaste tiden. När ett bygge är klart skall det visas upp och sedan får det stå på hans rum så att Johan kan njuta av det. Om Johan byggt ett piratskepp, flygplan eller annat som går att hålla i handen och springa runt i huset med, så gör han det! Johan älskar verkligen att använda sin fantasi och flyga ut i drömmarnas värld med ett skepp från Stjärnornas krig eller ett annat coolt plan.

Star Wars - ett livsfarligt skepp för de som är ens fiender

Lite flera exempel på byggen som är gjorda på denna sidan jul.

Ett fort för hajar


Star Wars skepp under bygge

På bilden nedan skall ni titta lite extra. Dagens LEGO byggsatser är ganska komplicerade och Johan gör de som är för lite äldre barn. Tex de grön/gul/blå spetsarna nedan är bomber som man kan släppa ner med en sinnrik mekanism. Det tar en stund att få till alla korrekt. Minsta lilla bit som kommer fel ger upphov till en del diskussioner och ibland frustration och gråt. Men Johan ger sig inte, det blir klart.

Star Wars skeppet nästan klart

Många gånger kombinerar fantasin olika byggstilar. Här ett exempel på LEGO som fått ett garage av magnet bitar. Notera också väktaren som kollat att allt går rätt till.Av magnetstavar går det att bygga en boll. Här är Johan halvvägs. Noteras i detta sammanhang är att konstuktionen är tämligen labil och att Johan gjorde detta mer än en gång innan det blev klart.

Halvfärdig magnetboll

Klart. För andra gången

Johan i byggtagen

Slutligen skall då sägas att Johan givetvis ser till att fördela lasterna lika. Senast när mormor o morfar var över såg Johan till att bygga lite med morfar också. Gissa vad? Jo, alla brädbitar i HELA England var slut. Morfar fick ta med sig egna bitar hemifrån Sverige. På flyget. Men ett fantastiskt flygplan blev det!Rikard

4 kommentarer:

Karin sa...

Man får framhäva ett barn när man känner för det, absolut!! Och visst är det roligt när man känner igen sig i ett barn. Sen, en annan gång är man precis lika stolt över att upptäcka att ett annat barn fungerar precis tvärt emot en själv och ändå är så himla bra! Johan är en härlig byggare! Själv hade jag en byggtokig lillebror (som också heter Johan) som byggde allt i Lego, det mesta på fri hand men även efter skisserna, men som vuxen är han inte alls särskilt praktisk. Det tror jag dock att Johan blir!

Men vad tror ni, Rikard och Ingrid, är byggandet något könsrelaterat? Det är så sällan man ser flickor med samma byggiver.

mormor Hanneles bokparadis sa...

Mysigt.

Britt sa...

Hej Rikard och Johan.
Du Johan är fantastiskt duktig med att bygga och konstruera. Rikard du var också väldigt duktig men det fanns inte så mycket att välja på som idag. Du älskade också lego och bilar och "Den lille elektrikern".Du byggde ju också ett kretskort som du fick pris för.
Kramar från Britt

Boktokig sa...

Bygga lego är jättekul! Jag brukar bygga med barnen!!! Jag är som Johan, jag vill helst använda den del som det ska vara när jag bygger efter beskrivning. Men så blir det ju massor med fantasibyggen också!

Du får ta och läsa Stenhimlen då! :)

Tack! Det var väldigt, väldigt trevligt! Nej, det var inte din dator som var knäpp... det var blogger! Vet inte varför mina foton inte syntes! Men nu sysn de!!!:)

Vad kul att du också gillar spelet!

Ja, jag får fortsätta min övertalningskampanj. Får väl utvidga den till makens jobb också! ;)