fredag 25 februari 2011

Bibliotek och Magna Carta

Då Malin och jag lämnat Isabella vid St Pancras station, passade vi på att besöka British Library som ligger precis intill. Som ni vet är jag lite bibliotekstokig och har ett tag försökt få reda på vad som är "Huvudbiblioteket" i London, dock utan större framgång. För en tid sedan blev jag dock upplyst om London Library och har sedan dess inväntat ett tillfälle att ta mig dit. Bl a nya biblioteket i Amsterdam och gamla vackra biblioteket i Manchester har fått mig att vilja se vad en storstad som London har att erbjuda på området. Googlingar har visat att där finns MASSOR av bibliotek, men det är svårt att se skogen för alla träd... om man säger så.

Nu började vi alltså på British Library. En rätt nybyggd byggnad som var mer imponerande på insidan än på utsidan.

Malin framför mittsektionen med MASSOR av gamla böcker bakom glasväggar.
Det var så OTROLIGT stort, så jag visste inte ens var vi skulle börja, gick upp för några trappor. Det var olika avdelningar, som de kallar läsesalar, där de grupperat sina samlingar efter olika områden. Snabbt insåg vi dock att där fick man inte gå in om man inte hade ett "reading pass" och det hade inte vi. Vi ville ju bara titta runt och se hur det såg ut. Synd!

Där fanns flera café och folk satt och åt, skrev, läste och pratade på flera våningar:


Efter ett tag förstod jag i alla fall att de hade ett stort område med utställningar, där vi bl a kunde se originaltexter av Beatles-sånger, som de kluddat ner här eller där, en stor monter om Alice i Underlandet med olika upplagor av boken. Det var väldigt intressant att se hur de visade att många väldigt berömda konstnärer illustrerat denna bok och ta del av dessa.

Där fanns religiösa böcker från alla världsreligionerna som var väl inglasade och OTROLIGT gamla. Vi hade inte så mycket tid på oss, så vi fokuserade på bibliotekets absoluta stolthet: Magna Carta. Såklart har jag om den massor av gånger, men när jag skulle förklara för Malin vad det var för en skrift blev jag osäker. Där fanns som vanligt så mycket att läsa att det var svårt att hitta en enkel förklaring, men när jag kom hem forskade jag i det och berättade för Malin. Om någon mer är lika okunnig som vi, så är här en förklaring.

Magna Carta (på svenska Magna Charta) översätts med "det stora fördraget" och var ett avtal som skrevs mellan Kung John i England respektive adeln och prästerna, år 1215. Det anses som grunden till det Engelska parlametet och lär ha inspirerat FNs stadgar om mänskliga rättigheter.

Idag finns tre av de ursprungliga överenskommelserna i fördraget ännu som lagar i England.

1. Friheter och rättigheter för den Engelska kyrkan.
2. Friheter för städerna.
3. (Den viktigaste!) Ingen ska bli dömd godtyckligt utan alla har rätt till en riktig rättegång. Det ska inte gå att köpa sig till fördelar i rätten.

Fördraget innebar att kungen fick lämna ifrån sig makt till adeln och prästerna. Detta är också en orsak till varför dokumentet är så viktigt och känt, eftersom det är det första i sitt slag som begränsade kungens makt, innan dess hade han oinskränkt makt att göra och bestämma som han ville.

Det finns FYRA exemplar kvar av de ursprungligen upptecknade Magna Carta och TVÅ av dem finns på British Library. De andra båda finns i två katedraler i England, fråga mig inte varför. Ett senare upptecknat exemplar såldes för några år sedan i NY för 140 miljoner kronor. Jag undrar hur mycket det exet Malin och jag tittade på är värt....?? Självklart är det inte till salu och egentligen helt ovärderligt, men vi kan ju bara tänka oss. Naturligtvis fick vi inte fotografera i dessa avdelningar på British Library.

Utanför British Library var en staty av Newton:


Slut på undervisningen! Ni kanske känner att det är dags att varva ned så här på fredagen. (Fredag är den dag då minst antal personer kommer hit till bloggen och läser. Jag tror att ni då fokuserar som bara den på att jobba effektivt och därefter åka hem eller till vänner för att ha fredagsmys. Riktigt?)

Efter British Library begav vi oss till Picadilly Circus, för att därifrån gå till London Library. På vägen gick vi in på Japan Centre eftersom Malin aldrig varit där (det var bara Linnéa och jag som gick dit i höstas). Malin fick köpa lite japanskt godis som hon brukade få smaka av de japanska kompisarna på skolan i Århus.

Med hjälp från några bildade engelskmän hittade vi det uppenbarligen inte helt kända biblioteket.

Nu är vi väldigt nära. Kan ni ser det??? Nej, just det!
Vi gick in i huset till vänster på bilden, men biblioteket är i det lilla huset i hörnet, i vinkel med huset med flaggan på...

Men titta där, när vi är så här nära ser man faktiskt att det står något över dörren.
Vi gick in och insåg direkt att det här inte var något folkbibliotek... Det är ett privat bibliotek och man måste vara medlem för att gå in. Nu tror jag inte att det lika svårt att komma med där som i Svenska akademien, utan det kanske går att "bli medlem", men det var inte riktigt det vi var ute efter. De var dock väldigt vänliga och en man förklarade för mig att det fanns ett mer "vanligt" bibliotek i Westminster, men vi var inte sugna på att utforska det där och då, så vi får se hur det blir i framtiden. Jag VET ju att det bor människor i centrala London och NÅGRA av dem måste väl vilja låna böcker.... Ja ja, fortsättning kanske följer i framtiden i detta ämne.

Malin tyckte vi borde gå och fika efter detta, men jag tyckte vi hade festat de senaste dagarna och skulle fortsätta med det en vecka till, så jag bestämde att vi skulle ta tåget hem istället medan hon smakade på något japanskt godis och det gjorde vi.

Hemma hade Linnéa och Johan roat sig själva hela dagen. Bland annat var de hos våra vänner på gatan och begagnade deras tennisbana. Jag gick med dem dit innan vi åkte till London och trädgården sträckte sig i vindlande gångar HUR långt bakom huset som helst! SÅ mysigt och fint!!! Däremot är hela tennisbanan totalt mossbevuxen, så jag har nu föreslagit att vi tillsammans ska ta en tennisbanestädardag och det tyckte vännerna var en toppenidé. Ska försöka hitta en sådan dag så snart som möjligt... Eftersom L och J är de av familjernas barns om är mest intresserade, känns det bra att kunna vara med och hjälpa till att fixa, när de varit så snälla och sagt att vi gärna får gå dit när vi vill! De har nu köpt rack och bollar till sina flickor, så kanske börjar de spela lite också.

Hilde, HI, thanks for your comment! Hope you are all doing good?! I guess I should have read the book in English, but I did it in Swedish. Easy way out :) ! Sent an e-mail to the school today and told them we are coming.

Märtha, du är så rolig! Fortsätt att underskatta mig och så kan jag känna mig glad när jag överträffar dina förväntningar :) . FÅ är mer snabbtänkta än du, men jag har ju dina gener, så dina efterkomlingar flåsar dig i nacken, ha ha ha!  Låter jobbigt att renovera! Alla våra vänner är så duktiga på det, men inte vi. Roligt för dem att göra om och det känns ju fantastiskt när det blir klart. Mamma Mu är underbar och skidåkning likaså, fast snart tror jag att ni tycker att det räcker, eller? Jag har hört om "Tre koppar te", men vet inte av vem... Den vill jag gärna läsa! Ska beställa den på biblioteket. Jag gillar berättelser som baseras på verkliga händelser, både filmer och böcker.

Kim, jag tror verkligen att du skulle gilla Harper Lees bok! Jag tycker om att det är en vuxenbok berättad med ett barns röst. Jag visste inte att jag kunde ladda ner böcker från biblioteket. Ska fråga om det på vårt bibliotek, men som sagt, en pappersbok är ändå en pappersbok...  Kerstin kommer att hitta dig, var så säker. Trevlig skrivarhelg :) !

Britt, ja jag var så nöjd med att jag verkligen gick ut och satte mig i solen. Det var en sådan njutning både med solen och att boken var så bra. Det är inte klokt att snön aldrig ger med sig hemma! Här exploderar det av blommor överallt, ska fotografera och visa här snart. Tack för boktipsen! Båda böckerna verkar riktigt bra!

Boktokig, tack! Det är så skönt när man inte behöver bli besviken på en bok som alla andra sagt är bra. Jag tror du skulle gilla "Dödssynden". Jag har hängt med hyfsat på din blogg under veckan, men det blir inte som vanligt när man har gäster 13 dagar i rad. Nu är jag dock tillbaka i cybervärlden :) .

Monika, ja det var en höjdare efter ett antal intensiva dagar att "tvingas" tillbringa lite tid med en riktigt bra bok. Du har också läst mycket intressant sista veckan!

Ylva, tack! Förtjänar och förtjänar... ;) jo det gjorde jag nog, vi förtjänar alla det bästa och ska vara glada när vi får det. Läs den! Superbra. Har V läst den i skolan? Jag vill jättegärna se filmen nu! Är den inspelad mer än en gång? Vilken bra känsla för fotboll du har! Jag visste inte att Chelsea var inkörsporten till fotbollen här... Hoppas vi ses snart!

Karin, är SÅ imponerad över att du frivilligt går upp kl 6, när du kunde sovit till 8!! Ja, det är ju utmärkt att kunna köpa böcker och få dem på sekunden, genom att ladda ner dem! När kommer familjen i förskingring hem? Har du en lugn kväll kvar?
Hoppsan, nu ser jag att du svarat på det medan jag skrev här! Nej, det ska inte ta 3,5 år till... Jag tror också att du läst boken, sätt den i händerna på Julia istället, så kan hon fräscha upp ditt minne med kommentarer. Det är min definintion av en klassiker också. Tidlöshet och relevans för en bred målgrupp. Ser fram emot att läsa och kommentera mer frekvent hos dig nu igen :) .

Ha en skön fredag allihop!

Från ett tomt hus, Ingrid

4 kommentarer:

Britt sa...

Hej Ingrid!
Tack så mycket för uppdateringen av Magna Carta. Det är en fråga som kan komma i Vem vet mest?Jag kände precis som du . Det är så välkänt men svårt att förklara.
Roligt med lite statistik från din blogg.
Inte underligt att det just är fredag som du har minst besök. Fredagen är mysig även om man inte arbetar.
Nu är Franzarna på väg hem från Österrike. Kommer hem i morgon. Ska bli roligt att träffa dem.Kramar från Britt

Anonym sa...

Åh, vad mysigt det är med bibliotek! Att kunna låna böcker gratis är en av de skatteförmåner jag utnyttjar. Att gratis få hjälp med att föda barn är också tacknämligt. Det är där jag tycker, jag har fått lite tillbaka av skatten. "Tre koppar te" har skrivits av Greg Mortenson, han är amerikan, men släkten kommer från Norge. Han har en medskribent också, men hans namn har jag glömt. Jo, bibliotek är underbart, idag fick jag besked om två böcker jag beställt. Bara ligga i sängen och läsa. Underbart!! Märtha

Boktokig sa...

Vilket maffigt bibliotek!!! det skulle jag också vilja besöka! Verkar helt underbart!!!

Boktokig sa...

Nej, jag förstå att du inte hinner vara ute i cyberrymden så mycket om du haft besök!!!