tisdag 15 februari 2011

Skandinavisk middag & Meetup

På skolan finns endast en! dansk familj. I ärlighetens namn ska sägas att det finns en halvdansk också, med en svensk mamma och en dansk pappa. Norska familjer finns det MASSOR av, så många att de faktiskt inte beblandar sig med oss andra Skandinaver alls, de har fullt upp med varandra.

Den danska mamman har vi inkluderat i vårt svenska gäng och den 1 februari bjöd hon hem oss tillsammans med en annan svensk familj. Våra tre familjer har alla döttrar i High School som är med i simteamet, så det passade bra att vi samlades en kväll i veckan efter en träning. Den danska pappan arbetar på NATO som många föräldrar på skolan och då bor de oftast i ett samhälle en bit norr om oss. Där har de nära till "basen" som de kallar det och där lever militärfamiljerna som just, en enda stor familj. Fruarna träffas på basen för att läsa engelska eller för andra aktiviteter. Det verkar väldigt trevligt!

Den andra svenska familjen som var med var Linnéas kompis Nyashas familj med den franska mamman (som pratar svenska :) ) och en svensk pappa som jobbar på Skanska. Malin hade basketmatch och fick skjuts hem av Amy och var sedan ensam hemma hela kvällen. Bra gjort, för det var mörkt och hon har nog aldrig varit själv hemma så sent förut.

Det blev en alldeles FANTASTISKT trevlig kväll! Efter lite trevande hälsningar i entrén (i ett väldigt fint hus för övrigt), så hamnade vi snart till bords och ljudnivån var VÄLDIGT hög. Tur att det inte var en lägenhet... Vi serverades danskt rågbröd med sill och ägg till förrätt och sedan så mycket kyckling med tillbehör till huvudrätt att vi på allvar nästan storknade allihop. En kycklingfilé per person ÄR för mycket, speciellt om man äter två rätter till. Till efterrätt blev det glass och kaffe/te plus önskad starkvara.

Papporna har aldrig träffats förr och vi mammor har inte bytt många ord heller egentligen, så det är rätt fantastiskt att det kan kännas som om man känt varandra länge och att det finns så mycket att prata om direkt.

Johan klarade sig bra bland de övriga fem tonåringarna varav Linnéa var yngst (sanningen att säga var han säkert lite störande för de stora ibland, men vad kan man vänta sig sent en tisdagkväll, när killen är ensam 8-åring, FÖRMODLIGEN hade jag inte varit så förstående när L var i den åldern...).

Jag gladde mig åt att vi höll oss till svenska och danska hela kvällen! Den franska mamman hade lite svårt med danskan och undra på det! Det var underbart att höra Linnéa hoppa mellan dessa båda språk hela kvällen. Jag hoppas att hon kommer att kunna hålla kvar det språket också, för lång tid framöver. Malin och Johan tror jag tyvärr kommer att tappa en hel del av det.

Det mest spännande som jag vill berätta om från kvällen var att jag lärde mig om en organisation som var HELT ny för mig, som heter Meetup (Meet Up). Det är verkligen helt otroligt så många spännande föreningsidéer det finns. Meetup är helt enkelt ett forum för dig som vill starta en grupp om VAD som helst. Så här står det på deras hemsida: "Do somehing, Learn something, Share something, Change something". Du kan starta en grupp och efterlysa personer som är intresserade av t ex skalbaggar :) . Ni kan träffas en gång eller regelbundet. Nu sökte jag på Meetup grupper i Malmö och följande grupper kan ni som bor där engagera er i:
  • The Öresund Ext JS (fattar inte vad de gör men tror att det är något dataprogram de diskuterar...)
  • Web Design projects (detta fattar jag i alla fall, någon försöker skapa en grupp för dem som vill diskutera web design)
  • Book club (träffas den 16 febr på Gökboet, 10 pers har anmält att de kommer dit imorgon)
  • Malmö Internationals (en grupp för att träffa andra internationella personer som bor i Malmö)
  • Les Francophones de Malmö-Lund (datum för nästa möte ej inplanerat)
  • Miljödrivet byggande (finns fyra grupper i Sverige, varav en i Malmö, imorgon ska alla fyra grupperna träffas i Stockholm, 2 från Malmö har anmält att de kommer)
Ja, så där fortsätter det, jag skrev upp de som ligger överst i listan och ju längre ned jag kommer desto längre från Malmö kommer jag och det som rabblas upp då är alla Meetup grupper i Köpenhamn och de är hur många som helst.

Har ni hört talas om Meetup förut? Kanske har någon varit på en Meetup träff?

Den franska mamman Annick och hennes man Lennart har varit på Meet Up träffar flera gånger, på olika platser i världen där de bott och pratade sig varma för enkelheten och de trevliga personer de träffat genom att bara gå in och leta upp något kul och anmäla sig.

Jag funderar på att starta en Meet Up grupp för "Oss som vill bada bastu fast vi bor i England" :) !

Glada hälsningar,
Ingrid

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad trevligt ni har haft:) Det har med Meet Up later ju suverant! Jag hanger latt pa din nya Meet Up grupp i sa fall. VIll bra poangtera att jag inte ar en langbastare, hoppas man blir godkand anda...haha. Hoppas vi ses senare idag. Ylva

Karin sa...

HUR SJUKT är nu inte detta, jag just ska berätta??? Jag gick med i LinkedIn i helgen och har nu connectat mig med lite olika människor. Idag anknöt jag till en exkollega och scannade igenom hennes connections lite snabbt. Vi hade många gemensamma exkollegor. Ögat fastnade på EN gammal favoritkollega och jag klickade fram honom. Han hade EN website angiven vid sin profil. Det var Ext JS!!! Jag undrade så smått vad det var men orkade förstås inte ta reda på det då. En timme senare går jag in på din blogg och ser det här. Jag upprepar: Helt sjukt!! Ojojoj, detta måste betyda något. Jag får antingen connecta med exkollegan eller gå med i något MeetUp, eller både och, det känner jag tydligt! Nu ska jag på musikklassmöte iaf.

Boktokig sa...

Nej, jag har inte hört talas om Meetup, men var ju tvungen att kolla upp om det fanns någon grupp här i min lilla stad. Men det fanns det inte. Fast i Stockholm fast det mängder av olika grupper.