torsdag 24 februari 2011

Ligga på soffan och äta chokladpraliner

WOW, det tog bara 3,5 år! Nu känner jag mig riktigt lycklig.

När vi flyttade och alla frågade vad jag skulle göra, svarade jag alltid skrattande "ligga på soffan och läsa och äta chokladpraliner". Nu har jag gjort det!! Nästan i alla fall.

Våra gäster har åkt hem och vi har haft underbara dagar ihop. Jag har läst ut boken "Dödssynden"! Jag har flyttat runt, ett tag satt jag ute i SOLEN (japp, våra gäster stönade över att den kom fram idag just när de skulle åka hem), sedan satt jag i soffan, i lamino-fåtöljen, med lunchmackor i köket. Efter underbara och intensiva tretton dagar med gäster, blev jag plötsligt jättetrött och då åkte chokladen fram.

Boken var SÅ bra!!! Jag förstår helt och fullt att det blivit en klassiker, jag förstår varför den passar att läsa i High school, jag njöt av VARENDA rad och det var bara en fördel att streckläsa den. Jag vill å det varmaste rekommendera er alla att läsa Harper Lees "Dödssynden/To Kill a Mockingbird". Mycket tankeväckande och tidvis rolig. Ännu en lättläst klassiker (liksom Möss och Människor), som får mig att häpna över hur många andra "dussinböcker" jag läser...

Boken ger bl a en barndomsbeskrivning som är fantastiskt uppmålad och jag kan inte annat än avundas dem som inte har tv, datorspel och annat som konkurrerar om barnens intressen!

Jag tror det är bra med böcker som får oss att tänka till kring moral och etik ibland, vad är viktigt på riktigt, vad står jag för, vad förmedlar jag till mina barn.

Ur boken:

"Försvarar du niggrer, Atticus?" frågade jag samma kväll.
"Det är klart jag gör. Du ska inte säga nigger, Scout. Det är vulgärt."
"Alla i skolan säger det."
"Från och med nu blir det alla utom en-"

Lite ordkunskap fick jag med mig också, bl a "kujonera" som jag aldrig hört förut. I SAOL står det att det betyder "topprida, hunsa". Det stämmer inte riktigt med sammanhanget i boken, men det fick mig i alla fall att förstå vad de menade, jag uppfattade mer att det betyder "driva med, ironisera, vara oförskämd". Fast jag har inte hört ordet "topprida" i det sammanhanget heller och det förklarades i SAOL med "förtrycka", vilket faktiskt kan passa bra, SÅ "kujonera=förtrycka". Så får det bli.

Jag har bara en uppmaning: Läs, läs, läs!

Nu måste jag rusa till posten och skicka iväg boken till biblioteket. I nästa inlägg ska jag skriva om vad vi gjort med våra gäster och personliga hälsningar till er.

Till dess: Kram och hej!
Ingrid

6 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Låter som en underbar bok. Ska lägga den till min "att-läsa-lista".
Kram Kim

Britt sa...

Hej Ingrid!
Bra att du äntligen fick sitta och äta dina chokladpraliner. Låter skönt med att sitta i solen. Vi har fått ett nytt snöoväder , kallt och halt.
Jag har läst 2 böcker som jag tycker är bra.
Bengt Ohlssons Kolka. Boken är skriven i ett kapitel och det tycker jag egentligen inte om.
Men han skriver så bra och det är inte jobbigt att läsa den.Handlar om en flicka och hennes pappa som kommer till London .Hur svårt det är när man inte har språket och när man känner sig utanför, inte passar.På ett sätt ganska hemsk
men man måste läsa den till slut.
Sedan är det Olle Lönneus, Mikael Larssons rymliga hjärta. Det är en deckare som är rolig,sorglig och spännande.Den utspelar sig i Tomelilla. Olle L. är en mycket seriös reporter på SDS. Kramar från Britt

Boktokig sa...

Vad kul att du fick en sådan bra läsupplevelse! Så skönt att ligga på soffan och läsa och äta chokladpraliner. Det är du verkligen värd!!!

Monika Häägg sa...

Det låter som en väldigt intressant bok. Den skall jag lägga på min lista!
Skönt med soffa och praliner!

Anonym sa...

Vilken harlig dag du haft, det fortjanar du! Nu blev jag sugen att lasa den boken. Bade Mark och Vendela har last den. To kill a mockingbird finns aven som svart vit film med sjalvaste Gregory Peck, papekade Mark just.

Vad det galler fotbolls lag i ditt inlagg, sa tycker jag Johan gor helt ratt att ga emot strommen. Jag har en kansla att alla nya Londonbor blir Chelseafans men overgar senare i nagot annat lag.

Karin sa...

Roligt med klassiker som känns aktuella än idag. Det är väl det som kännetecknar en klassiker; att den håller över tid? Jag tror faktiskt att jag läst To kill a mockingbird typ på gymnasiet men jag känner att den skulle tåla en omläsning.

Mycket trevligt att du kommit tillbaka i kommenterandet :-). Jag ligger lite back på rapportering från min sköna vecka - igår var det festmiddag och ikväll bio. Men kanske imorgon innan familjemedlemmarna börjar droppa in.

Ha en skön helg och låt det inte dröja 3½ år tills nästa gång det blir soffa och praliner!