fredag 21 januari 2011

Helg med "engelska" gäster

HELA hösten gick utan att vi bjöd hem någon vi lärt känna här på middag! Självklart påverkades det av att vi istället hade många gäster på besök från Sverige, men jag kände att nu gällde det att gå ut hårt.

På fredagen kom L's kompis Nyasha med hem och sov över. N är en fantastiskt sprudlande glad tjej. Där vilar inga ledsamheter och hon gör och säger saker som får L att skratta hysteriskt. Det gör mig väldigt glad, för det behöver L som själv är mer reserverad. N påminner lite om Benedikte som L var med i Århus. Båda två tjejerna är lillasystrar och yngst... En annan väldigt fin sida hos N är att hon tycker genuint mycket om de flesta människor, däribland även L's småsyskon, Malin och Johan. Det gjorde att vi fick en supertrevlig kväll ihop alla sex, innan vi lät L och N vara ifred ett antal timmar och de pratade långt in på natten, t o m efter att jag somnat och det säger som ni vet, en hel del.

På lördagkvällen hade vi bjudit hit Ylvas familj för första gången. Hon och jag har träffats en del under hösten, men vi har aldrig träffat hennes amerikanske man, Mark. De har två döttrar varav den äldsta, Vendela, går i 10:an på vår skolan, men deras yngsta, Paulina 10 år går i engelsk skola, så henne hade vi inte heller träffat så mycket.

På dagen gjorde vi ett rejält ryck i huset. Det är på intet sätt iordning ännu och kändes riktigt bra. På kvällen kom våra gäster och det var en alltigenom positiv kväll. Mark var väldigt trevlig och talade till vår överraskning bra svenska, så det blev en språkblandad kväll. Barnen hittade varandra direkt och det funkade bra med fem barn i olika åldrar och kön som knappt kände varandra. Kul!

Under våra utlandsår har vi lärt känna väldigt många familjer med föräldrar från olika länder. Äktenskapliga mixar har t ex varit svensk/dansk, svensk/amerikansk, amerikansk/kanadensisk, dansk/isländsk, svensk/fransk och fransk/ungersk. Det är alltid otroligt spännande att höra hur de får ihop sina liv med olika språk, kulturer, utspridda familjer, värderingar och traditioner. Inte så lätt alla gånger, men varje familj har hittat sin egen lösning och det verkar gå bra. Verkligen berikande att få ta del av.

På söndagen hämtade vi upp Amanda och gav oss av till Black Park, som är ett fint område att promenera i. Solen strålade, så vi var inte de enda som kommit på denna idé. På vägen passerade vi Pinewood Studios där James Bond filmerna spelats in. I Black Park har flera utomhusscener i Harry Potter-filmerna gjorts.L och Amanda gick och pratade medan Johan och Rikard hade tagit med sina kameror och fick chansen att föreviga en del vacker natur (ibland med djur). Malin och jag pratade om social kompetens och huruvida man får skratta åt sina egna skämt eller ej...

Linnéa och Amanda

Fotograf Johan

Finfina klätterträd

Nästan som på savannen i Sydafrika...

Hoppas ni ser den lilla ekorren...
Det var en skön och lagom lång söndagsutflykt.

Ingrid

2 kommentarer:

Boktokig sa...

Det låter så spännande och intressant med familjer från olika länder! Jag vill också träffa och umgås med blandade familjer. :)

Tara sa...

So. Should you laugh at your own jokes? :)

I'd have to say no, but you ARE permitted to laugh only after others have. AND you can't laugh louder than anyone else...

Next time I make a joke I'll see what I do.

HA.. I'm smiling at my assessment of this question. :)