fredag 7 januari 2011

Mystery Reader

Onsdagen den 15 december hade jag anmält mig som Mystery Reader i Johans klass. Jag var väldigt tveksam till om jag skulle göra det över huvud taget, eftersom jag inte pratar någon perfekt engelska och inte visste jag riktigt vad det gick ut på heller. Tidigt på terminen tyckte jag dock att 15/12 var jättelångt fram, så jag anmälde mig och plötsligt var det dags. Hjälp!

Jag trodde jag skulle dit och läsa något mysterium, en deckare för barnen, men det var JAG som var mysteriet. Det skulle alltså komma en förälder som de inte visste vem det var i förväg och jag skulle själv välja vad jag skulle läsa. Bara det var svårt. TÄNK så mycket enklare det skulle varit om det var på svenska. Jag hade inte så lång tid på mig, ca 30 min, och jag vet inte vilka böcker alla engelskspråkiga barn redan läst. Dessutom förstod jag att eftersom tiden var begränsad hade de andra föräldrarna läst bilderböcker, vilket jag tycker 8-åringar är alldeles för stora för... Min fördel var att jag kom i julveckan, så om jag valde något med julanknytning, var risken minimal att någon tidigare förälder läst samma bok. Å ANDRA sidan, firar inte alla barnen jul, så det är lite känsligt. Vi säger inte "Merry Christmas" utan "Happy Holiday" här.

Jag sökte på biblioteket, pratade med engelsktalande mammor från ISAa-tiden, samt stämde av lite med läraren. Jag hade med mig fler böcker än jag kunde hinna med för att ha lite i reserv.

Innan jag kom skulle jag skicka in ledtrådar om vem jag var så att barnen skulle kunna gissa vem jag var. Det var svårt att hitta på ledtrådar så att inte Johan skulle förstå direkt att det var jag. Här är några av ledtrådarna jag skickade in i förväg och som satt på väggen när barnen kom till skolan denna morgon:

1.    I am a mom.
2.  My favorite color is red.
3.  I like to cook.
4.  I have curly hair.
5.  I am good at standing at hands.
6.  I have three children.
7.  Reading books is one of my favorite things to do.
8.  My native language is not English.
9.  When not being in England I work at a company making ketchup, pizza, marmalade, lemonade and meatballs.
10.   I have written 83 Christmas cards and those clues, so now my arm is tired.
Såklart att Johan förstod att det var jag innan jag dök upp :) .

Första boken jag läste var "The Night After Christmas" av James Stevenson. Innan jag började sa jag att jag skulle läsa en historia om hur det skulle kunna vara för gamla leksaker efter att man firat födelsedag, namnsdag eller jul. På så sätt kom jag runt att det var en ren julsaga och det funkade. På slutet i boken kommer de till en skolan där alla skolbarnen rusade ut varpå en elev i Johans klass säger "that doesn't make sence, nobody goes to school the day after Christmas". Dessa smarta barn! Som tur var fann jag mig och insåg att det hade ju gått några dagar, så nu var det inte längre dagen efter och jag fick medhåll av eleverna. Puh :) !Sedan hade jag hittat en bokserie jag inte kände till på biblioteket, "Colour Crackers" av Rose Impey. Jag hade lånat några stycken och valde en om en fladdermus. De passade barnens ålder mycket bättre, de var lite längre (men jag hann läsa en och var SÅ nöjd, hade provläst tiden hemma) samt hade roliga gåtor på slutet vilket jag gillade för jag ville involvera barnen lite. Boken nedan är i denna serie och den har Johan läst för mig sista dagarna och han gillar dem verkligen, så jag ska låna fler av dessa!Exempel på gåtor i ovanstående bok:

What kind of dogs sit by the fire? Hot dogs!
How do you stop your dog barking in the back seat of the car? Put him in the front seat!

Johan tycker de är jättekul!

Alla barnen lyssnade uppmärksamt, de förstod allt jag sa och Johan var väldigt stolt. = Jag var en supernöjd Mystery Reader :) .

Och nu över till smådjursförhöret! Jag räknar med att ni har läst på flitigt..

Hur många flugor kan två flugor bli på ett år?

Svaret får du om du klickar på kommentarer.... (och skriver en hälsning till mig ;) )

Tara, you ARE so funny! You did know I love you, ha ha. You are not a bad writer! You have told everything about Christmas, New Years Eve and lot more. I am behind! I sent a link from you blog to my sister who is a huge Germany fan and speaks perfect german and goes there to friends every break. I linked to this: http://rabbitbearbug.blogspot.com/2010/12/ich-habe-krabben.html and of course I added the Fork thing too, I will remember it as LONG as I live: http://rabbitbearbug.blogspot.com/2009/11/fork-nazis.html! It is the best blog text EVER. Christmas Cards or not, we are great friends, ha ha ha ha.

Boktokig, så kul att Disney-turen blev bra! Smart med inköpsförhandlingen, ha ha. Jag älskar långa kommentarer! TACK! Du verkar inte ha läst Lemony Snicket? Jag undrar vad du skulle tycka om dem. Vi och barnens kompisar ÄLSKAR dem. Jag ser fram emot en recension av dig om dem någon gång. Jag håller HELT med dig om älv-böckerna som du skriver. Jag tror jag ska klämma en i helgen för att veta vad jag pratar om! Jag låtsas att jag inte såg det där du skrev om Simonsson.... la la la la la.
Spel är en perfekt present tycker jag. Så kul att jag kunde inspirera lite! Det spelet du skrev om känner jag inte till, men det verkar också jättekul. Med barnen spelar vi gärna BLOKUS som också är väldigt roligt. Nu kan man köpa billiga spel på nätet och på rea!

Karin, så mysigt att ligga i sängarna och kolla på TV-serier. Jag är säker på att våra tjejer kunde tänkt sig några dagars längre lov för att göra det. FAST igår kom L hem och sa att hon hade haft den roligast dagen i skolan NÅGONSIN. (Detta trots att hon fick tillbaka två prov som inte gått så bra som hon hoppats, men tydligen var det MYCKET annat roligt som hänt och när hon berättar kan jag bara skratta med.) Cast har L inte läst, ska tipsa henne om dem.

Nu fick ni väl läsning så ni storknade idag eller hur?! Och än har jag inte kommit till julen. Era stackare!!! Det är FRITT fram att hoppa över, vet ni. Jag gillar er ändå!

Kram Ingrid

6 kommentarer:

franziengland sa...

Svar på flugfrågan:
2 flugor kan på ett år bli 250 biljoner nya flugor!!!!!!!! HUUUUUGA (rimmar på fluga)!

Rikard sa...

Mums säger fåglarna!

Men sanningen måste vara att det naturliga urvalet tar bort en hel del av dem. Annars borde ju jorden vara mörk av alla flugor. Bluörk (rimmar på mörk).

Rikard

Karin sa...

Det är därför man ska vara rädd om sina spindlar! Dessa kalasar ju på flugor. Fladdermöss är suveräna på myggor.

Jag är säker på att du var en TOPPEN mystery reader!

Kram fr Karin

Britt sa...

Hej Ingrid!
Du lägger ner så mycket arbete för att allt ska gå bra.Jag tycker att det är en underbar idé att föräldrarna kommer och läser i skolan.
Du kan så mycket om barnböcker tycker inte din syster Marit detsamma.
Vi har problem med min dator så jag har inte kunnat använda den på 2 dagar.Lennart jobbar hela tiden med den.Jag kan inte komma in på banken men vi kan läsa din blogg på Macen.
Kramar från Britt

Boktokig sa...

Nej, jag har inte läst någon film om syskonen Baudelaire. Jag har bara sett en film. Jag kan tänka mig att det är bra böcker. Det är inte alls omöjligt att jag läser en av böckerna inom en snar framtid. Skulle nog passa bra som högläsningbok för klassen.

Jag tänker inte ge några nyårslöften i år. Det är ju ingen idé när man inte kommer ihåg dem! ;)

Tyvärr vann jag inte! Men jag brukar inte heller vinna saker, så jag är inte förvånad. Det är spännande att vara med i alla fall.

Det är speciellt att dela läsupplevelser med sina barn! Eller med barn överhuvudtaget.

Det klart man kan vara ett fan av någon utan att ha läst den personens böcker. Man kan ju t ex vara ett fan för att den personens böcker har betytt så mycket för personer runt omkring i världen. Så nej, jag tycker inte det är knäppt. :)

LogIQ får du berätta vad ni tyckte om sedan. Ska bli spännande att höra. Tyvärr så träffar vi inte de vännerna så ofta, men när vi träffas så är det kul att spela. Så försöker min man och jag köpa spel som man kan spela 2 st spelare. Då kan vi ju spela med varandra. Det är synd att det inte alltid är så lätt att hitta andra som tycker om att spela spel.

Riktiga vänner är guld värda. Jag är så glad att jag har henne! Barnen älskar henne massor med. Synd bara att vi inte bor i samma stad! Tur att vi dock bor ganska nära varandra så vi kan träffas då och då! Jag måste väl erkänna att jag inte heller är så bra på detaljer... med mitt dåliga minne och så. Men jag försöker bli bättre på det! Tur att det finns andra sidor som jag är bättre på! ;)

Mystery reader är verkligen en jättebra idé!
Serien "Colour Crackers" verkar vara kul.

Tara sa...

Thanks, Tak, Tack, Danke... :) I got your card the very same day I realized I didn't get one and had started questioning your real love. :) HA!

I thought that card was so cool!! NEVER have I seen one skinny like that! I even saved the envelope. :) It was weird though, the stamp... instead of having a stamp on it from the post office it had a red line drawn through it with a marker. Is that how they do it or they have a stamp to stamp the stamp. :)

Oh and to any doubters to your Hint #5. I personally saw it so it's true. :)