onsdag 12 januari 2011

Uttryck vi slänger oss med

Jag är väldigt intresserad av språk, det svenska då, för att lära mig andra har jag aldrig varit särskilt bra på, utan allt fokus gick väl till modersmålet, där jag däremot oftast kammade hem höga poäng.

Att vara chef över medarbetare som har en väldigt dålig känsla samt ett ointresse för språk, är svårt ibland. Om de ska skriva en rapport t ex och starkt hävdar att språket inte är så noga om det ändå är tydligt vad man menar, då är det svårt att ta bort lärarbarnet i sig och inse att man inte är i den branschen och att de till viss del har rätt. Glädjen (som man inte kan visa fullt ut) över att då istället få ett annat lärarbarn under sig som är UTMÄRKT i sitt skrivspråk, men ändå ber en att rätta vad hon skrivit med orden "jag älskar rödpennor", är stor. Det här med välskrivning är dock bara en pyttepyttedel av mitt arbete, det arbete jag en gång hade :) , men nu när jag skriver mycket kan jag minnas sådana här tillfällen då jag funderat över språket och dess betydelse. Jag har svårt att skriva mail och sms och strunta i om det blir stavfel, måste liksom gå tillbaka och rätta eventuella sådana. Detta om det skrivna ordet, det talade är minst lika viktigt och vilken impakt det har!!

Ofta hör andra människor saker du säger och uttryck du slänger dig med, mycket tydligare än du själv. Jag insåg plötsligt när Linnéa var liten, att jag använde två uttryck väldigt ofta, i min kommunikation med henne. Jag förstod det när hon själv började använda dem. Det var "ska vi säga så" och "det blir bra va". Jag måste ha avslutat många meningar på det sättet eftersom hon plockade upp det och det hördes helt annorlunda i hennes mun.

Jag började som gymnastiktränare när jag var väldigt ung, som hjälptränare då jag var 8 år och vid 12 hade jag egna grupper. Då var det en annan tränare som efter ett tag skrattade och sa att jag alltid avslutade varje genomgång med "har ni förstått". Det är helt logiskt, men det intressanta var att jag inte själv var medveten om att jag sa det varje gång.

Nu när jag var hemma i jul berättade min mamma för mig att det jag säger ofta nuförtiden är "det ordnar sig". Det stämmer säkert, det gör ju oftast det med ;) , men faktum är att jag inte själv har varit medveten om att jag brukar säga det eller att jag skulle säga det oftare än andra människor. Nu hör jag förstås själv VARJE gång jag säger det, eftersom mamma uppmärksammade mig på det. Jag vet inte längre om det är bra eller dåligt att jag säger det. Borde kanske kunna variera mig mer....

Mamma berättade också att min lillasysters uttryck är "inga problem", det svarar hon om allting och det stämmer garanterat med. Jag kan verkligen höra henne framför mig säga det och jag undrar om hon själv är medveten om det.... Kanske läser hon det här och blir upplyst.

Vilka uttryck använder ni och era familjemedlemmar?

När det gäller de andra i min familj kan jag inte komma på något alls just nu... Malin säger ofta "jag bara...." i var och varannan mening, men det är inte ett uttryck, det är mer som när man sa "liksom" i tid och otid.

Britt, ja det passar bra att läsa en Magic Tree house som kvällslektyr och det finns många så han håller säkert på fortfarande när du kommer hit. Visst har jag skrivit massor senaste veckan och det ska bli skönt att börja leva lite i nutid snart igen. Lite var jag på fb igår, men bloggen har tagit mest tid. 
Jag är så GLAD att du gillar boken, det är så svårt att hitta presenter till er. Det låter som en bra TV-serie, spännande med den konstnärliga miljön och när det utspelar sig i England vill jag också se den nu.
Tack för allt gulligt du skrev om och till L, ska visa det för henne idag!
Malins foton var SÅ roliga, märkligt att du nämnde tvättbankaren för jag hade precis läst om Lennart som skrivit om de gamla tvättkoppargrytorna! Här kommer ett par till av Malins bilder, bara för dig :) , det är så karaktäristiskt för Malin att titta på detaljer och inredning, tycker du inte?Kim M. Kimselius, vilken utstuderad tanke om att sälja böcker med mjuka pärmar istället för hårda. Så marknadsförare jag är, så gillar jag ändå inte riktigt den tanken... Jag tycker också att det är väldigt roligt att ha fått lära känna dig lite här! Vad kul att du la in min bokrecension på din blogg, tack! Annars har vi väl avhandlat det mesta redan idag ;) .

Karin, du såg väl Taras svar till dig :) . Aha, var det 13 år, efter ditt inlägg fick jag så dålig samvete för jag var säker på att du förbjudit Kata och att jag borde ha varit lika ståndaktig.
Du ska då alltid genomskåda alla mina tekniska finesser, ha ha, men jag har faktiskt haft mycket annat än fb att skriva om här och det är fantastiskt att du orkar och vill följa med i allt! Är L i en härlig tid för sig själv eller för oss vuxna.... hmmm. Det är kul med många barn till jul. När jag växte upp var vi bara med familjen och de egna syskonen, men nu är det kul att alla kusinerna är tillsammans.
Jag vet inte om det var Maggie i Husie..., minns inte om jag hörde vad hon hette, ska fråga Rikard om han vet, hon var lite annorlunda (positivt) i alla fall, hade starkt läppstift och en man som fyllde på julafton. Klarnar det då ;)))) ?

Tara, well done with the German, maybe you should go for Swedish next ;) !!

Catharina, TACK för alla kloka ord inför mitt inträde i fb-livet! Tävlingar kommer att undvikas! Det är skrämmande så mycket tid som kan uppslukas framför datorn, jag håller verkligen med dig och det är svårt att komma undan när man har datorn tillgänglig och igång hela tiden...

Slutskrivet här för idag!
Kram Ingrid

6 kommentarer:

Boktokig sa...

Jag känner igen mig i det där med att man använder ett uttryck kanske lite för ofta. Jag gör det periodvis och så byter jag uttryck lite då och då. Jag har lätt att plocka upp andras uttrycksvanor. Så plötsligt så kan jag använda samma uttryck som någon släkting som jag varit och hälsat på och umgåtts mycket med. Just nu kan jag inte komma på något uttryck som jag använder, men jag kommer ihåg när äldsta dottern var ungefär två och vi hade varit och hälsat på min mamma och hon började använda "Men, herregud". Det var en outsinlig källa till glädje.

Du skulle säkert gilla Mr Alis äktenskapsbyrå av Farahad Zama!!!

Sifferdjävulen står i min bokhylla. Jag har tänkt att jag ska läsa den någon gång. Hur är den att läsa högt?

Åh, Boktjuven är bra! Den har jag läst och ska läsa om, för vi ska prata om den i en bokcirkel som jag är med i.

Karin sa...

Hemma hos oss skriker Julia och särskilt Kata ut LOL i tid och otid. Jag hade ju sett det i kommentarer i bloggar etc och trodde att det betydde Lots of love, och tog alltså inte illa upp när jag fick ett LOL kastat efter mig. Nu vet jag att det betyder Laugh out loud, och det är ju inte lika kärleksfullt. För övrigt, om något är så kul att man måste gapskratta så är det ju det man gör i stället för att ropa LOL!

Mitt eget favorituttryck är "Osvuret är bäst" - det dra jag till med lite då och då när jag inte vill lova. Malin, som är den som vill få mig att lova ditten och datten säger då oftast: Mamma, osvuret är sämst!

Hemma hos mor och far var det ofta litterära/bibliska anspelningrar (trots att de inte alls var troende), typ "Ditt svar ska vara ja, ja, eller nej, nej; allt vad därutöver är, är av ondo" eller "Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna sin båge". Sådana uttryck skulle jag vilja använda lite oftare - känns om ett kulturarv i glömska.

Catharina sa...

Kul att läsa om det här idag. Igår eller förrgår när jag och Lars pratade om något så sa jag "eller hur" och då sa Lars: jaså det är du som brukar säga så. Då hade tydligen Hugo svarat honom så några gånger.
Nu när han har påpekat det så hör jag mig själv säga det ofta... Jag säger det när jag håller med om något.

Jag tycker också om vårt svenska språk och det är nog därför jag aldrig blivit någon flitig SMS:are med dax, oxå, tbx osv...

Dags att hämta Moa i skolan.

Hugo är hemma från skolan för andra dagen. Känner sig trött, frusen och lite illamående. Eller gjorde igår, imorse väckte jag inte honom utan lät honom sova vidare. Min teori är att han är övertrött... hur han nu kan vara det efter att vi varit på semester och SOVIT massor och bara kopplat av.
Nu när vi åt lunch så åt jag brunabönor och fläsk och han åt havregrynsgröt... han satt och dreglade över mina fläskbitar, så när han ätit sin gröt så fick han en bit fläsk. Så nu är han frisk igen!

Nu MÅSTE jag köra ;o)

Kram Catharina

Moster Marit sa...

Jag använder uttryck som "lixom" och "alltså" alldeles för mycket.
Sedan talar jag en hel del "Astrid-Lindgrenska" och hittar på en del egna ord och uttryck. T.ex. "slubberjox" = sak/bok som inte kan stå utan stöd (borde in i bibliotekariska lexikon)!
"Slubbrigt"=sladdrigt, slappt. "Jox" = Astrid-Lindgrenska för "sak, grunka, grej"

Britt har rätt i att du har koll på barnböcker, btw!
Är för sällan inne här på din blogg...

/MM

Britt sa...

Hej Ingrid!
Jag kan inte komma på något uttryck som vi säger härhemma.Ni kan gärna få påpeka om ni kommer på något.
Min mor talade ofta i ordspråk. Det är hon som har lärt mig nästan alla jag kan.Daniel tycker inte om ordspråk och vill inte lära sig heller. Därför höll jag ett litet tal till honom ,när han gifte sig, med ordspråk.
Malin så bra bilder du tar. Det är roligt med alla detaljer. Du hade tagit bilden av mig också,den från trappan.
Kramar från Farmor

Kim M. Kimselius sa...

Nej, jag föredrar också hårda pärmar. Ja, vi har hunnit prata en hel del du och jag. Jättekul! Kram Kim