fredag 21 januari 2011

My Life is Average

Jag funderar mycket på vad barnen "missar" då de bor utomlands under ett antal år. Ofta överraskas jag över hur lika barnen umgås oavsett varifrån i världen de kommer. Vi har fördelen av att ha täta kontakter och regelbundna besök med Sverige, så våra barn tappar ju inte helt navelsträngen till fosterlandet. Dagens teknik gör det också OÄNDLIGT mycket lättare att hänga med på flera ställen samtidigt. Mail, fb och skype. TV över nätet.

Jag tror barnen missar lite av svenska artistlivet. Även om vi alla är mer och mer internationella, så är det i kombination med det lokala och så ska det vara. Själv inbillade jag mig att jag skulle ha lite koll på vilka artister och band som är populära och till viss del har jag det, men L gillar många grupper som jag ALDRIG hört talas om.

Jag tror inte att barnen missar så mycket språk och svensk litteratur, men jag tror de tappar en hel del geografi och historia. Nu är det såklart så att de får något annat istället, och det de missar får de plocka upp när de behöver det senare i livet.

En förutsättning för att vi som föräldrar ska kunna kompensera det de missar, är att man känner till vad det är och då tjejerna nu kommer upp i tonåren, blir det svårare och svårare, så jag tror jag ger upp det. Kan dock inte låta bli att allt som oftast fundera på saker de gör och undra om deras svenska kompisar gör detsamma eller om detta är något de bara gör här.

Senast gällde en sådan reflektion "My Life is Average". Det är en hemsida (http://mylifeisaverage.com/) där läsare bidrar med egna korta texter som saker som hänt dem och så slutar alltid texten "MLIA". Inte alla som skickar in en text får den "publicerad" på hemsidan.

Här är ett par exempel på texter hämtade från MLIA:

Yesterday, something smelled funny in my car. Naturally, I turned the volume down on the radio so I could smell it better. I'm still unsure of why I did this.. MLIA

Today I was in my school's spelling bee. Everyone was getting these difficult words...I got the word "blessing". My last name is Blessing. I got it right. MLIA

Today, I learned that when you transport something by car, it's called a shipment, but when you transport something by ship, it's called cargo. MLIA

Today, I realised that Twilight used to be just a time of day. I miss that. MLIA

Till alla "trender" finns en mottrend och således finns det alltså också en sida som heter "Life is awesome" (http://www.lmylife.com/). Här är några texter därifrån:

Today, i found the same phone that i have but in a better condition in the phone recycle box at school. I got a phone with all working buttons and a better battery for free without having to learn how to work a different phone! LML!!!

Today my mum took me and friends to the circus. She told us she had booked the most rubbish and cheap seats. When we got there they sat us in the best seats available. LML

Two weeks ago I accidentally left my camera in my jean pocket while doing laundry and it went through the washing cycle. I hadn't charged or turned it on since and today I did. It WORKS!! LML.

L och hennes kompisar sitter gärna och läser MLIA och skrattar högt. Frågan är nu, är detta något som era svenska tonåringar också gör?? Finns något motsvarande på svenska? Jag har noll koll.

Karin, det är inte så svårt att göra sammanställningar när man har en blogg att gå tillbaka och läsa i ;) . Samt en almanacka. Ni var med på rätt många ställen, eller hur. Ni var först på listan, men alla uppradningar var faktiskt inte gjorda i kronologisk ordning, utan det var en skön blandning.

Britt, jag har saknat dig!! Så skönt att datorn är ok igen. Stackars R, aldrig får han sova! Men nu kan jag trösta dig med att han är i säng sedan flera timmar och jag är uppe på egen hand. Otroligt att julrosen klarat vintern!! Hur är det möjligt? På vår halvårssummering var ni med på massa ställen :) .

Kim M. Kimselius, tack! Jo, det är kul att göra lite statistik ibland, det gillar jag. Tack för hjälpen med min "borttappade" fråga idag!

Så blev klockan VÄDLIGT sen igen, men imorgon är barnen faktiskt lediga från skolan, så jag kanske kan ta en LITEN sovmorgon...

Hej då i natten!
Kram och skön fredag till er alla!
Ingrid

4 kommentarer:

Boktokig sa...

Vad fint vårigt du gjort på sidan!!!

Jag har ingen aning om det finns något liknande här. jag ska höra med mina kollegor på senare laget.

Ja, vi hade väldigt kul när vi lekte. Jag är inte alltid lika duktig på att leka fantasilekar, men det är väldigt kul när man gör det!

Ja, det är en ny tidningen. Första numret kom i höstas.

Karin sa...

Ibland träffar man t ex arbetskamrater som växt upp utomlands och det jag märker, är att vi inte har samma referenspunkter - ibland när man gör en liknelse till/skämtar om något man såg på TV (t ex Solstollarna) eller någon stor svensk händelse (Palme blev mördad) under uppväxten, så märker man att någon inte alls kan relatera. (Även om utlandssvenskarna förstås känner till Palmemordet fick de inte del av den gemensamma chocken som var i Sverige - f ö var jag själv i USA det året så jag vet inte heller). Men så tror jag inte att det är idag - på 80-talet såg vi alla på samma TV-program, lyssnade på samma musik, klädde oss ganska lika - ungdomarna idag lever mycket mer över gränserna och olika liv, även inom en och samma skolklass.

Sen, och det vet du ju själv, att det barnen berikas med under er utlandstid är större än det de ev går miste om! Något jag tycker verkar jobbigt är de ständiga uppbrotten - kompisarna på en internationell skola är såklart rörliga på ett annat sätt, och man kan inte räkna med att bästisen finns kvar nästa termin. Samtidigt får de ju ett stort internationellt kontaktnät.

Kram fr Karin

Britt sa...

Hej Ingrid!
Det är nog så att de går miste om en del men vinner något annat.Jag tycker att ni följer med det mesta som händer här hemma mycket tack vara din blogg och att ni läser så mycket svensk litteratur.
Igår fanns i tidningen de mest populära namnen på nyfödda barn och kan du tänka dig att Linnéa fanns som nr 4 i Sverige och som nr 1 i Lund.
Malin och Johan finns inte med längre.Maja ,Lukas och Oscar är i topp.
Sedan av någon anledning finns Elin, Ella, Ellen, Elsa, Emma o Ebba med. Alla gamla tradionstyngda namn.
Men jag måste säga att ni saknas oss.
Kramar från Farmor

Kim M. Kimselius sa...

Tack för alla goa skratt från de kommentarer du delade med dig av. Ska gå in och kika på dessa sidor! Kul att följa ditt liv i England.
Jag tycker inte du ska oroa dig över att barnen går miste om något. Genom att bo utomlands tillför ni väldigt mycket till deras liv, som de kommer att vara tacksamma för längre fram i livet.
Kram Kim