torsdag 6 januari 2011

Smådjurskunskap

Hej!

Jag skriver för fullt här, tro det eller ej, men jag är inte riktigt klar med julfotona och annat som jag håller på att ladda in, så vi tar väl insektskunskaperna, som jag skrev om i bokinlägget, redan nu.

Supernice to know om smådjur. All information är hämtad ur boken "Småkryp" av Bent Jörgensen

Daggmask
Kan laga sig själv om den delas mitt itu. Det växer ut en ny bakända från den delen där huvudet finns. Den andra delen dör, så det blir INTE två daggmaskar av den.

Gråsugga
Det enda kräftdjur som lever på land. Andas med gälar. Kan endast överleva 6 timmar i torr luft.

Tvestjärt
När honan ska lägga sina ägg slänger hon ut hanen, vilket han inte överlever då det sker mitt i vintern.
Honan tar ömt hand om sina ägg och ungar, ovanligt bland insekter. När mamman är utsliten av arbetet med ägg och ungar lägger hon sig ner för att dö. Innan ungarna ger sig av för att klara sig själva äter de upp mamman och det ger dem en bra start i livet. (Snacka om curlingmamma!)

Gräshoppa
Kan höras på flera hundra meters avstånd. Skulle vi höras lika långt i proportion till hur stora vi är skulle vi höras 15 mil! (Okey, ibland har det känts som om mina barn gjort det...)

Trollslända
Kan flyga 40 km/tim.
Äggen läggs i vatten och sedan kan det ta 5 år innan larven är fullvuxen. De färdiga trollsländorna lever bara några veckor! (Mycket jobb för ingenting.)

SvartmyraHåller bladmöss som i en "ladugård", bygger jord runt dem som skydd mot väder och vind. När de vill ha honungsdagg (bladlusavföring) kittlar myrorna bladlössen som genast avger en droppe honungsdagg.
Arbetsmyrorna kan inte para sig. De större hanarna som parar sig då de svärmar med honorna (de är inte så bra på att flyga så det måste vara vindstilla), får sedan inte komma tillbaka till boet. Arbetarna kastar ut dem  och så svälter hanarna ihjäl eller blir fågelmat.
De parade honorna biter av sig vingarna som de aldrig mer behöver. En myrdrottning kan bli 10 år. (Det här förstår jag inte. Det stod att efter parning bet hon av sig vingarna. Sedan lever honorna (är det samma sak som drottningen?) i 10 år och lägger ägg hela tiden. Behövs det bara en parning för att sedan kunna lägga ägg i 10 år?????? Eller är inte drottningen den som lägger ägg? Hon bara bestämmer och sedan har hon "arbetarhonor" som lägger ägg en gång efter parning? Detta var väldigt förvirrande.)

Bi
I en bikupa lever 50000-60000 bin.
Bidrottningen kan lägga 1500 ägg per dag. På ett år kan det bli 200 000 ägg! Som tur är lever ett bi bara 4-6 veckor... Drottningen blir dock 4-5 år. (Hur blir drottningar till??? Är det slumpen att bland de 200 000 äggen är vissa drottningar?)Bin kommunicerar med dans! När ett bi hittat ett ställe med många blommor dansar det i bikupan. Om blommorna är i närheten dansar biet i en cirkel. Är blommorna mer än 100 meter från bikupan dansas en mer invecklad dans som inte bara berättar hur långt blommorna finns utan också i vilken riktning!
Bin kan se färger vi inte kan se, t ex ultravioletta färger. Många blommor har mönter i ultraviolett som bina har glädje av då de letar efter nektar.

Husflugan
Provsmakar maten med fötterna, på så vis vet den så fort den landar om den är på något ätbart.
Lägger 1000 ägg på ett par veckor. Tar bara 7 dagar för larverna att utvecklas till färdig fluga. På så sätt kan två flugor på ett år bli 250 000 000 000 000 (250 biljoner) flugor. Som tur är överlever inte alla!

Korsspindel
Tråden är starkare än en ståltråd av samma grovlek.
När spindlarna är små kan de flyga. De avsöndrar en fin silketråd com fungerar som ballong eller drake. De kan stiga upp till 3 km höjd och nå långt, ofta 10-tals mil. När spindeln vill landa halar den in lite av tråden med benen, så hålls den inte uppe lika bra och kan landa.

Kursiv stil kommer inte från boken.

Nu rusar jag till banken med R för att fixa nya betalkort eftersom de snodde vårt i en affär innan jul.

Förhör på djurkunskapen blir då jag är tillbaka, så plugga ordentligt nu ;) .

Kram fröken Ingrid

1 kommentar:

Boktokig sa...

Intressant! Jag har lärt mig massor idag!!!

Vad bra att du ser till att barnen läser böcker med både tjejer och killar som huvudpersoner! Jag tycker som lärare att det är lättare att få tjejer att läsa böcker som handlar om killar än tvärtom. Har du något bra tips på en bok som handlar om tjejer som killar kan tycka om?