måndag 3 januari 2011

Julens spel

På julen spelar vi spel. Båda våra familjer gillar det lika mycket. Det är egentligen bara Linnéa i hela släkten som aldrig riktigt gillat det. När Malin får sitta uppe och spela med oss vuxna NJUTER hon och kan vara uppe hur sent som helst.

Det här är de spel vi spelat i julhelgen och lite omdömen kring dem:

Image
Smart Ass
Ganska nytt spel som två familjer i släkten köpt. Snabbt och lätt att lära sig. Tre kategorier "Vem är jag?", "Var är jag?" respektive "Vad är jag?". På varje lapp finns ledtrådar som blir lättare och lättare. De läses och den som kommer på svaret skriker rakt ut, men är det fel får de inte gissa igen. Sedan finns lite skiljefrågor i fjärde högen om två svarar samtidigt t ex. Kul, tyckte alla och barnen var med ibland även om frågorna var för svåra för dem. Höga poäng för detta spel!
Ubongo
Antingen ÄLSKAR man det eller HATAR man det. Det finns inte mycket till mellanläge här och i våra familjer har vi båda sorternas personer. Spel med högt tempo. Alla har 12 "figurer" i olika färger och former. 3 eller 4 av dessa (beroende på vilken svårighetsgrad du väljer) ska passas in i de vita rutorna på din spelbricka. Snabbast får välja plastdiamanter först och den med flest av en färg på slutet, vinner. JÄTTEKUL (tycker jag :) )!Pictureka
Roligt familjespel där åldern inte spelar någon roll. Brickor med MASSOR av föremål på läggs ihop till en stor spelplan. Ibland byter brickorna plats eller vänder sida, så du kan inte lära dig hela planen utantill. Tre olika korthögar finns. I en finns bilder på saker du ska hitta så snabbt som möjligt på spelplanen. På ett annat kort står något, alla ska titta i taket och få veta vad det står och ska sedan tala om hur många av den saken de tror de kan hitta på spelplanen (t ex "kalla saker" eller "djurfotspår"). På tredje sortens kort  står det vad du ska hitta och  med tärningen får du veta hur många av den saken, t ex 5 st robotar. Du har timglasets tid på dig. Snabbt och kul spel!
Crazy Cuts
Påminner mycket om Pictionary, fast istället för att du ska rita det som står på kortet ska du klippa det. De rekommenderar att du kan klippa i gamla tidningar, för att inte slösa nytt papper. Klokt och miljövänligt. Detta är ett av Marks & Spencers egenframtagna spel. Superlätt att lära. Alla kan vara med om man anpassar sig lite efter yngre barn. Kan möjligen bli lite långtråkigt om många är med och man ska sitta och titta på alla som klipper innan det är din tur. Men sammantaget: Kul!
Beat the best
Ännu ett av Marks & Spencers egenbrandade spel (ja, jag vet att jag håller på att bli förtappad som köper dem...). Här drar man en kategori, t ex "Beatlessånger" eller "Nötter/Mandlar". Spelaren i tur ska skriva ner så många svar de kan för kategorin, men innan han/hon gör det ska alla andra gissa hur många han/hon kommer att klara. Om den utvalda klarar fler än alla gissat på, får han så många poäng. Annars får den som gissat närmast så många som han gissat. Lätt att lära. Snabbt. KUL!


Matspelet
Frågesport i sin mest basala form. Man bestämmer själv hur många poäng som ska uppnås för att man ska vinna, man måste själv bistå med tärning, men strunt samma, jag gillar mat och frågorna är bra. Under rubrikerna "Mat från hela världen", "Ingredienser", "Mattraditioner", "Kökskunskap", "Smörgåsbord" samt "Gissa Rätt!", kan man lära sig många kul saker såsom "På vilket kött tillagas bifteki?" eller "I vilket land betraktas teh tarik som nationaldryck?". Kul!

Flera julkort kom. De som inte hittade till London hamnade i Malmö eller Motala istället. Vi blir lika glada för det! Glada hälsningar och TACK Karin H med familj, Sanna, Tuula & Risto, Wilhelmsson och Lena!!

NORA, hej vännen! Vad kul att du är här och läser och att du gillade Johans dans! Har ni haft ett roligt jullov. Ni har rest långt vet jag. Var det kul att träffa kusinerna? Snart kommer ni till oss i England, det längtar vi efter.

Lotta, jag hade ju skrivit här på bloggen innan jul att ert julkort kommit :) . Vi är nog bägge lite julyra...

Tara, IF you sent a Christmas card for us, we haven't got it.... ;) . MYS, yes you are an expert!! :) That is what we do all the break. DON'T mail anything for us. Bring it over when you come visit us. Now when the Christmas is over, I will e-mail you and decide a weekend for that. We can't wait to have you over!!
It is a bless to be able to read in the car....

Britt, då är vi här och "pratar" igen då :) . Båtresan tar alles totales ca 20 timmar. Det är ok värme i huset, men inte som i husen hemma där vi varit varma och goa hela julen. Inatt hade jag både värmedyna, vetevärmare samt Rikard i sängen. FANTASTISKT skönt!
Vad skönt att de äntligen kommit med sopbilen till er. Här verkar det också behövas tömmas då det står sopor utanför flera av de andra husen. Vi saknar er också!! Det är lyxigt för oss att ni har så stort hus att vi KAN bo hos er och dessutom får två rum (plus resten av huset) att sprida ut oss i :) .
Visst var vår dansvideo häftig, we rock!
Tack för nyheter om Amerikaresenärerna! Vi tänker på dem hela tiden.

Boktokig, så många böcker du hann läsa även i december! När det är så mycket annat som ska göras! Ja, nu är vi hemma igen och det känns skönt, men lite väl fort gick lovet. Imorgon börjar skolan här igen, men alla barnen ser fram emot det så det är bra.

Karin, ja du vet väl att jag alltid varit bra på att prioritera, ha ha. Tävling, det var ett bra tips!!

Astrid, synd att vi bara hann ses i farten vid bilen, men jag förstod i alla fall att allt är bra med er och att ni haft en fin jul.

Vi hörs!
Kram Ingrid

3 kommentarer:

Karin sa...

Åh vad bra med en så grundlig genomgång av alla spelen! På fikapausen här på jobbet kom spelet Besserwiesser upp och det verkar vara en riktig äktenskapsdödare! Jag tyckte annars att Smart Ass lät kul, och flera andra faktiskt. Hos oss tycker inte Peter att spel är så kul så det blir ganska sällan. Hemma hos Mor o Far spelas det precis som när vi växte upp en hel del kort. Bridge, Canasta, Casino, Poker.

Kram fr Karin

Boktokig sa...

I vår familj ÄLSKAR vi också spel. Vi har ett kompispar som också tycker det är kul att spela. Tyvärr träffas vi inte så ofta. Men vi brukar fira nyår tillsammans och då passar vi på att spela. Jättekul!!!

Förr om jularna (innan barnen) brukade vi ofta köpa ett spel och ta med och ge som julklapp till den som träffade. Om det var mina svärföräldrar så var det de som fick spelet. Om det var mina föräldrar så brukade min lillebror få ett spel (för han brukade se till att vara hemma det år som jag var hemma. Mina föräldrar spelade helst kort med sina vänner och själva, så då kom spelet till mer användning hos lillebror). På så sätt hade man ju underhållningen fixad!
I år fick båda våra barn spel. Jag hoppas det ska bli den nya jultraditionen!

Boktokig sa...

Jag blev så sugen på att spela de spel som du berättat om!!! Om jag ska vara ärlig så faktiskt allihop!!! Jag har tittat på både Pictureka och Ubongo och funderat på att köpa någon av dem. Nu blev det ju även Smart ass bland de andra att välja mellan... och matspelet. Hur ska det här gå?

Jag har också gjort ett inlägg om spel, men bara om ett spel... än så länge!