tisdag 11 januari 2011

Mera barnböcker

TACK för alla intressanta och kloka tankar kring Facebook! Jag chattade igår där med min kusin som bor i Grekland sedan.........över 20 år och jag har inte pratat med henne på flera år, så det var KUL!

Mitt ibland alla redogörelser för jullovet sticker jag emellan med ett bokinlägg. Då jag skrev om alla böcker vi läst i jul, berättade jag att jag gillar romaner som utspelar sig i historiska miljöer, för att läsarna då får med sig flera saker på en gång av läsupplevelsen. Då nämnde jag Kim M. Kimselius, Maj Bylock samt Anders Liegnells böcker. Nu när Johan började skolan efter jul påmindes jag om att han också är mitt uppe i en sådan bokserie, som han läser som läsläxa varje dag.

Det är en serie av Mary Pope Osborne som går under samlingsnamnet Magic Tree House. De är perfekta börja läsa böcker, de är spännande och med hjälp av en magisk träkoja tar sig två syskon till olika historiska miljöer.Det finns massor av dessa böcker och Johan är nu i den fjärde, han läser dem i nummerordning. De hamnar inte i de historiska miljöerna i någon kronologisk ordning och det är helt ok. Hittills har de varit hos dinosaurierna, hos riddare, samt i Egypten. I fjärde boken hamnar de hos några pirater. Jag läser dem parallellt med Johan, bara för att jag tycker om dem och vill kunna prata med J om vad han läst.Den här serien finns mig veterligen inte på svenska, men det kanske bara är en tidsfråga. Johan och många av barnens kompisar gillar dem verkligen!

Elisabeth, hej, så jättekul att höra ifrån dig!!! Skönt att höra att allt är fint med både dig och familjen! Hoppas att det är bra på jobbet också, även om jag vet att ni alla har mycket att göra. Svärmor berättade igår att vi (jag är fortfarande vi med PFAB :) ) ska börja sälja våra produkter här i England. Så kul!!
Förstår verkligen att du inte tycker det finns tid till sociala medier vid sidan om allt annat, det skulle inte jag heller klarat om jag jobbat samtidigt. Hälsa alla när du är tillbaka på jobbet och skriv gärna när du har tid igen! Kram.

Kim M. Kimselius, tack för din kommentar! Vilken rolig överraskning! De skulle verkligen behöva dina böcker här, så jag hoppas också att det bara är en tidsfråga innan de blir översatta. Det bör inte vara svårt att hitta någon som vill ge sig på det! Jag är väldigt glad över bibliotek och jämför dem från land till land. Här är de bra, men de har nästan inga inbundna böcker med hårda pärmar på barnboksavdelningen (som ALLT är hemma), därför ser det ut som om allt är av lägre kvalité. Så är det naturligtvis inte men jag har pratat lite med bibliotikarierna och förstår att böckerna byts ut oftare här. Personligen tycker jag att de därmed förlorar en av bibliotekens styrkor, nämligen att ha böcker som är skrivna över en längre tidsrymd. En bra bok är en bra bok även om den har 20 år på nacken. Jag generaliserar förstås lite nu, för naturligtvis finns det äldre titlar även här, men över lag är det mycket böcker som är "populära" just nu. Mycket smalare utbud än hemma, tyvärr. Jag saknar verkligen bredden, som det borde finnas utrymme för i ett land med så många invånare.
Nu kom jag helt ifrån ämnet! Förlåt. Tack för kloka råd och intressanta tankar om fb. Just möjligheten att fånga upp kontakten med "tappade" vänner är väl en stor fördel och för dig som författare att kunna ha direkt kontakt med dina läsare, det verkar också väldigt bra. Jo, selektiv med vad man skriver måste man vara både på fb, i bloggar och på andra ställen på nätet. Det är nog därför jag inte velat att barnen skulle gå med för tidigt. Lycka till med skrivandet!! Kram.

Boktokig, det är väl TUR att inte tvåorna är på fb, men jag väntar mig snart att vår Johan som är 8 ska vilja ha fb, eftersom tjejerna pratar så mycket om det. Naturligtvis får han inte det, men jag ska nog be systrarna tona ner snacket lite :) . Jag tror jag kommer välja att inte bli vän med barnens kompisar, det känns som en bra avgränsning.
Jag vet att lärare jobbar konstant! Har ju flera i familjen och det finns ingen tydlig gräns för när planeringsarbete och rättningar tar slut. Känner på mig att du är en fantastisk lärare och eleverna klarar sig säkert utmärkt även om det blir lite ostrukturerat om du är sjuk de första dagarna.
Vi har flyttat till England för att min man ska arbeta här ett par år. Det är väldigt roligt och intressant och hela familjen trivs väldigt bra.
Sugrörslådan tillverkas av ett märke som heter Roylco och lådan ser ut så här (men jag har som sagt inte hittat den här i England ännu, den finns i USA och Kanada): 


Britt, bloggen är alltid nummer 1 :)  och jag har hyfsad självdiciplin, så det ska nog gå vägen. Ja, det var verkligen kul att Kim skrev! R hann inte hem till er igår, men han kommer snart igen som du hörde. Det var en väldigt stressig dag för honom igår!
Jag kände inte alls till det där med John Lewis! Vi gillar verkligen den kedjan, fast jag visste inte att de sålde mat och jag vet inte var deras butik ligger på Oxford Street, får kolla upp det. Jättekul är det i alla fall! Tänk om jag kan börja köpa "våra" produkter här nu :) ! Undras om de har Ekströms Nyponsoppa... Tack för att du håller oss uppdaterade!

Tara, ha ha I can't believe you refused internet. I bet Paul would say that has something to do with your Wikipedia disorder. Thanks for your advice! I will go for that and not make friends with the childrens' friends. Sounds clever. Now we know why you don't have time to read books, you read fb instead :) . I will write about fb here, but I wont write about my blog on fb, so nope sorry, no blog posts there.
And NOW: THANK YOU for the plates!!! They arrived yesterday. The kids got excited and I had to tell them "calm down, it's not for you" :) . If your are not desperate after the money, you will have them when coming over. Ok?

Astrid, jag ska verkligen inte låta fb ta över bloggfokuset. Vad gjorde att du våndades innan du gick med? Bra regler du har, de skriver jag också under på! Rikard var förbi hemma igår, men han var SÅ stressad för han var sen från jobbet. Vet dock att han såg Tor i farten, mer har jag inte hört, vi har knappt setts sedan R kom hem.

Karin, så KLART att jag inte tappar fokus från min mesta bloggkompis!!! Jag inser att jag hamnade i fritt fall i dina ögon igår då jag 1 gick med själv och 2 lät M gå med. Får jobba på att bygga upp min image på annat sätt nu... Du är min vän i alla världar, de vet du :) . 14 år tror jag att det är som gäller, men säg du 15 till dina om det är bättre, ha ha. Så KUL att det går så bra med Katas bloggande. Hon är en stjärna!! Och jag tycker hon är SÅ duktig, dina barns integritet är fantastisk! Det var jättekul att få en hälsning från Kim!

Njut livet!
Ingrid

4 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Hej och tack för ditt långa, innehållsrika svar. När jag var i USA för att de skulle släppa min bok Tillbaka till Pompeji där, berättade de att alla barn och ungdomsböcker gavs ut med mjuka pärmar för att de skulle sälja mer. Eftersom böckerna lättare gick sönder ville folk inte så gärna låna ut dem och därför var vännerna tvungna att gå och köpa egna böcker. Smart, men samtidigt känns det mer "riktigt" med en inbunden bok. Idag har jag bloggat om ditt blogginlägg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/01/recension-tillbaka-till-pompeji.html och visat på alla de olika utländska omslagen som finns på Tillbaka till Pompeji.
Hoppas att du har rätt i att mina böcker snart kommer ut på engelska. Håll tummarna! Kul att ha "lärt känna" dig här i bloggvärlden och nu på fb. Kram Kim

Karin sa...

Julia skrattade och rättade mig - fb-gränsen är 13 men Kata har fifflat med födelseåret och varit där långt innan 13-årsdagen! Dock tillbringar inte Kata så mycket tid där; till skillnad från Julia som lever där.

Jag är impad av din taktik att nu skriva många långa inlägg så att ditt pinsamma fb-erkännande hamnar långt ner i listan ;-)

Ärligt talat; hade jag inte varit så rädd för att bli uppslukad kanske jag hade testat också. Fast nästan varje vecka finner jag någon anledning till att jag är glad att vara på utsidan.

Tara, I don't know if you read other people's comments but I like what you wrote about fb; especially about not making friends with the kids' friends. You seem to understand Swedish just fine, but I address you in English as Ingrid does :-)

Kram fr Karin

Tara sa...

Hi Karin! :) I don't understand Swedish at all. I just have a pretty quick translator. :) But thanks! I'd let you be my facebook friend, but that would break rules too. :) HA HA!

I also think teachers should not make friends with their students... bad idea.

xooox,
tara

Britt sa...

Hej Ingrid!
När jag träffar er nästa gång måste jag läsa en av Johans böcker.
Jag har sett en serie i tv2 som heter Desperate romantic, sex delar och handlar om en grupp konstnärer på 1800-tal i England.De lever ett ganska vilt liv och är mycket tillsammans med sina modeller.
Jag fick en bok av dig Ingrid 1001 paintings you must see before you die från 1400 till nutid.Där hittade jag Rosetti med en målning och Millais med 3 målningar. Det var så intressant att läsa om dem och deras modeller var målade på 2 av dem.Fantastiskt roligt.
Tack för den boken Kramar från Britt