tisdag 4 januari 2011

Julens böcker

Vi har inte bara spelat spel under julhelgen, nej vi har hunnit läsa en del också. Speciellt mycket hinner man läsa för barnen under långa resor.

Här är ett urval av vad som lästs i familjen:

"Tillbaka till Pompeji" av Kim Kimselius



Äntligen läste Linnéa (13 år) denna bok och hon tyckte lika mycket om den som alla andra som rekommenderat den till henne/oss. Ramona reser i tiden och hamnar i Pompeji. Boken är spännande, sorglig och rolig, så de täcker in många känslor och upplevelser, samtidigt som man lär sig en hel del. L har gjort ett arbete i skolan om Pompeji för ett par år sedan, så hon kunde redan mycket, men tyckte bara att det gjorde det ännu roligare att läsa boken. Rekommenderas! (Detta är den första boken i en lång serie som Kimselius skrivit om Ramona som hamnar i olika historiska miljöer. Jag gillar verkligen den kombinationen av bra berättelse i historisk miljö. Andra serier på samma tema är böckerna om Jean och Marie av Maj Bylock. Den första heter "Flykten till järnets land" och utspelar sig under 1600-talet i Sverige och USA. Samt böckerna Folkes tidsresor av Anders Liegnell för lite yngre barn. Den första heter "Folke och Stenåldersögla". Så det här är tre bokserier med samma tanke som passar högstadium, mellanstadium respektive lågstadium.)


"Kasper"-böcker av Jörn Jensen




Johan (8 år) är ingen fotbollskille, men han gillar ändå böckerna om Kasper. De är lättlästa och jag har upptäckt att när våra barn precis lärt sig läsa är det bättre att läsa för lätta böcker, än utmanande. Minsta motståndets lag på något sätt. Vet inte om det bara gäller våra barn, men de blir uppmuntrade av att klara att läsa en bok ganska snabbt och känner sig duktiga då. De fyra Kasper-böckerna ovan är några av de Johan läst under jullovet och det finns MÅNGA fler, så jag har lånat en ny hög som han kan fortsätta med. Tidigare har vi läst många Palles Pappa-böcker av samme författare och de är ännu mer lättlästa och FULLA av humor som barn gillar. Jörn Jensen har verkligen lyckats!


"Barnens tokbok" av Siv och Gertrud Widerberg



Då vi läser för barnen, brukar vi inte byta högläsare för samma bok, eftersom man alltid läser på lite olika sätt, så det blir inte detsamma. Då är det bra att ha en sådan här bok till hands. "Barnens Tokbok" är en bok med gåtor, korta berättelser, någon sång, tecknade serier, gåtor mm. Alltså korta begränsade läsningar att ta till när som helst, t ex om den som läser gällande kapitelbok just då kör bilen, då kan den andre föräldern sticka emellan med denna, istället för att förvirra genom att börja på ytterligare en kapitelbok.
Innehållet? En del var jättekul, medan annat tyckte våra barn var sådär, men då kan man bara hoppa till nästa sida.


"Önskestjärnan" av Ingelin Angerborn



Malin (11 år) och jag har läst "Önskestjärnan" som handlar om Astrid som gärna vill ha en hund. Under en kort promenad med mamman ser hon en stjärna falla och plötsligt önskar hon att hon var en hund och vips förvandlas hon till en. Hemma igen är lägenheten förvandlad och det finns inte ett spår av människoAstrid, allt är anpassat efter hundAstrid, men Astrid förstår fortfarande vad de vuxna säger. Hon tänker INTE kissa ute bland folk och lär sig med möda att kissa på toaletten. Fördelen med att vara hund är att man får vara uppe sent på kvällen och se på TV, men annars är det mest nackdelar. Hur ska hon bli människoAstrid igen?
Som mamma är jag ganska dålig på att leka med våra barn och jag är ingen fantasirik mor, så jag försöker kompensera det lite genom att ofta läsa riktigt fantasirika böcker. Angerborn är duktig på att skriva sådana och jag gillar henne, även om Malin nu börjar bli för gammal för dessa böcker. Bra bok i alla fall!


"King-Kong i skolan" av Kirsten Boie



Av en tillfällighet läste vi en bok till med hundanknytning. Det här är en av flera böcker om Sebastian och hans marsvin King-Kong. Micke börjar skryta om hur mycket bättre det är att ha en hund, än ett marsvin. Det finns massor av saker en hund kan göra som inte ett marsvin kan. Sebastian vill gärna komma på en fördel med marsvin och bestämmer sig för att ta med King-Kong till skolan utan att någon märker det, en hund skulle ju bli upptäckt direkt. Det är dock inte riktigt så lätt som Sebastian hoppades på. Kirsten Boie är ännu en författare som är bra på att skriva lättlästa böcker för nybörjarläsare. Hon har även skrivit en serie om en flicka som heter Linnéa som Malin läste för många år sedan.


"Edvin Storebror Andersson" av Anna-Karin Eurelius



Det här är den femte och sista boken om Edvin. Jag har läst alla för Johan under förra året och blev ypperligt förvånad då jag såg att de var skrivna i slutet på 90-talet och början på 2000-talet. De känns väldigt daterade och riktigt 70-talsaktiga i många avseenden, MEN jag gillar det. Det handlar om en morfar som ställer upp på den ensamma mamman, en moster som har någon sorts förståndshandikapp, en pappa som kommer och går i deras liv och man vet inte riktigt vad orsaken till det är och det handlar om ung kärlek. I just denna bok har pappa faktiskt kommit tillbaka i Edvins och mammas liv och Edvin är SÅ lycklig. Han vågar dock inte fråga pappa om hur länge han tänker stanna, för då kanske han kommer på att han stannat ovanligt länge och ger sig iväg... En STOR anledning att läsa tycker jag är att få massor av olika sorters intryck som kan påverka dig och sedan hjälpa dig att formas till den person just DU vill vara. Då kan inte ALLA bara läsa Tracy Beaker, Harry Potter, Stieg Larsson och Da Vinci-koden EXAKT samtidigt.


"Candyfloss" av Jacqueline Wilson


Ja, här dyker hon upp, Wilson (som också skrivit Tracy Beaker) en av de mest lästa barnboksförfattarna just nu, framför allt bland tjejer. Malin har läst denna tjocka bok på engelska och tyckte den var superbra! BRA gjort Malin som inte är någon storläsare!! Floss mamma har gift om sig och ska flytta till Australien med sin nya man och deras gemensamma son. Floss väljer att inte följa med utan istället stanna hos sin pappa som har ett café. Pappan är inte så optimistisk, men Floss växer sig stark och stöttar honom. Då caféet som också är deras bostad hotas av andra caféer som är nyare och går bättre tvingas de lämna caféet och riskerar att bli hemlösa.... Boken handlar om vänskap, familjer, inre styrka, kärlek mm. Jag vet ganska mycket då M skulle ha en book report på 8 sidor klar till idag, då skolan började :) . Själv har jag inte läst något av Wilson, men känner att det är dags att ändra på det så inom kort ska jag börja läsa "Den tatuerade mamman" för Malin. Spännande.

"Min mosters migrän eller Hur jag blev kvinna" av Hanne-Vibeke Holst



Denna AVSLUTADE jag på jullovet, det har tagit mig längre än så att läsa den.... det betyder dock inte att jag inte tyckte den var bra, tvärtom. Det var väldigt bra! Holst är en utmärkt författare, även om böckerna ibland är väldigt långa. "Drottningoffret" som CD-bok var 22 skivor tror jag. Den här boken går ut starkt och beskriver Hanne-Vibekes intervju med sin mormor rörande hennes syn på sin kvinnoroll över lång tid. Därefter är mittendelen av boken lite tyngre, men trots allt är det väldigt spännande, inte minst med tanke på den ovanliga och intressanta familj H-V växt upp i, full med starka, "viktiga" och berömda personer, vilka naturligtvis gjort intryck och satt outplånliga spår. På slutet av boken lämnar Holst DK för att flytta med sin man som ska arbeta utomlands och då var igenkänningsfaktorn för undertecknad på topp och jag insöp varje sida med stort intresse. Jag är nu väldigt sugen på att skriva ett brev till Hanne-Vibeke. Kanske gör jag det en dag. Hon knöp ihop säcken rätt bra på slutet, men jag saknar ändå några huvudpoänger. Sammanfattningsvis: Läsvärd absolut!


"Småkryp" av Bent Jörgensen



Faktabok som jag läst från pärm till pärm för Johan. Den var bra, men det är trots allt rätt träigt med en bok om insekter så jag läste med all inlevelse jag kunde uppbåda och Johan gillade den! Jag lärde mig massor av spännande saker som smådjuren som jag inte tänkt på eller vetat förut. Det var så intressant att jag gjort en separat sammanfattning som kommer at redovisas i ett inlägg längre fram...


"Duktigt, SUNE!" av Jacobsson & Olsson



Kan man tro på att Olsson och Jacobsson bråkat om vilket efternamn böckerna ska stå sorterade under på biblioteken, så att nu står hälften av Sune-böckerna under Olsson och hälften under Jacobsson?? Moget! :)
Nåväl, få böcker slår Sune-effekten när det gäller att hitta de perfekta högläsningsböckerna i bilen för barn i olika åldrar. (Hos oss finns det bara en annan serie som jag kommer till snart... Och L börjar nog nå gränsen för hur kul hon kan tycka att Sune är...) Alla Sune-böckerna är roliga. I den här bor Sunes familj i den nya stad de nyligen flyttat till. Sune slits mellan att vara trogen Sofie i gamla hemstaden och kärleken till alla nya tjejer där han bor nu, speciellt Jennifer. Sune gör också ett tämligen misslyckat försök att sitta barnvakt till lillebror Håkan Bråkan. I slutet på boken kommer dock den överraskande vändningen att efter att ha hälsat på i sin gamla hemstad, saknar nästan alla i familjen den så mycket att de efter två böcker i ny stad, bestämmer sig för att flytta tillbaka.


"Jag, Gustav den tredje" av Hans Peterson



Ursäkta den suddiga bilden som var den enda jag kunde hitta. Svensk historia var temat för bilresorna denna gång, utöver de skönlitterära böckerna vi läste. Hans Peterson har skrivit ett antal böcker i jag-form om utvalda svenska regenter. Vi började med denna då det enligt mig är en "lättillgänglig" kung med en spännande historia. Lättläst, många bilder, ca 70 sidor och en god repetition även för de vuxna. Jättebra! Jag kommer att läsa de andra böckerna i serien också. Först i tur står "Jag, Kristina" och "Jag, Karl den tolfte". Rekommenderas varmt!


"Barnens svenska historia" av Sonja Hulth



Kungarna måste ju sättas in i sitt sammanhang, så jag hade också lånat Sonja Hulths UTMÄRKTA fyra böcker om Sveriges historia. Fina bilder, lagom mycket information och SÅ bra berättat. De gavs för några år sedan ut i nyutgåva och ser då ut som boken överst, medan vi har de gamla böckerna som ser ut som den andra delen underst. Alla böckerna har en underrubrik och vi hann läsa dessa de båda första "När människorna kom" och "Se där, den stad!". Så Gustav III hann inte dyka upp under denna resa... Barnen är rätt insatta och någon av dem är trött på stenåldern, bronsåldern och järnåldern, då dessa studerats i skolan och andra sammanhang, men historien som kommer därefter har de inte lika bra koll på, så kanske lärde de sig mest av del två. Det är olika illustratörer till alla böckerna, men alla är bra. REKOMMENDERAS VARMT!


"Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe

[tordyveln.jpg]

Jag kommer nu att upprepa mig, för detta om Maria Gripe har jag bloggat om tidigare, MEN det är så länge sedan att endast få av er minns det :) . Min storasyster älskade denna bok när vi var unga. Jag kan hitta massor av bloggar som beskriver hur detta var en av de viktigaste och bästa böcker de läste som unga. Med en dåres envishet läser jag Gripe för Linnéa (gör aldrig om det för Malin) och hittills har BARA "Agnes Cecilia en sällsam historia" fungerat. Den här tyckte L var DÖTRIST och det perfekta sömnpillret. TEMPOT, tempot, tempot, det är där det faller hela tiden. Min tålmodiga L klarar inte av det lååååångsamma tempot jämfört med ALLA böcker som skrivs idag och därmed är jag säker på att detsamma gäller för 95% av andra dagens unga. KANSKE hade det varit bättre om hon läst den själv och därmed läst den lite snabbare. Intressant är det i alla fall och jag som aldrig läste just denna som barn uppskattade den nu.


"Testamentet" av Laura Trenter



Linnéa har läst "Testamentet" under julen. Hon har läst flera av Laura Trenters deckare och brukar gilla dem, men denna tyckte hon var för förutsägbar och inte en av de bästa.


"Den långa vägen till mormor" av Gull Åkerblom



Malin har läst denna bok som också getts ut under namnet "Inez långa väg till mormor". Den är lite för barnslig för Malin, men eftersom Inez utvecklas och blir äldre i böckerna (det finns flera om henne) och de är bäst om man läst alla, så klämmer hon nu de första lättlästa också. Det som är roligt med Inez-böckerna är att de utspelar sig i Åkarp där vi bodde under ett antal år och det är så kul att se miljöerna framför sig. I denna bok hamnar Inez vilse i skogen och tror att hon ser en varg som visar sig vara en hund. Vi gillar Gull Åkerblom som skrivit många bra böcker och Linnéa uppskattade alla böckerna i serien "Sagan om Gudagåvorna" medan Johan gillade "Indianbilen" samt " Hemligheter".


"Hundraåringen....." Jonas Jonasson



Denna just nu mycket populära bok har Rikard läst under jullovet, men han är inte klar än och jag vet inget mer om den än att han gillar den skarpt.


"Det hotfulla hospitalet" Lemony Snicket



Här är vi nu i vår familjeläsning. Den åttonde boken om Syskonen Baudelaire. Något av det bästa som skrivits på länge för barn och vi vuxna uppskattar dem LIKA mycket. De är galna, annorlunda, författaren är på något sätt delaktig i historien, men man förstår inte hur (det är naturligtvis en pseudonym), spännande, sorgliga, orealistiska och väldigt repetetiva utan att bli tråkiga. Den absolut ULTIMATA familjeläsningen och vi vill helst aldrig att böckerna ska ta slut, men det finns 13, så vi har några kvar.
Böckerna måste läsas i ordning och den första heter "En olustig början". Jag ska inte berätta vad de handlar om för de ska verkligen upplevas, men författarens många inpass om hur hemsk historien är och att man verkligen egentligen inte borde läsa den samt hans många utläggningar om än det ena och än det andra (allt som oftast står det "vilket i det här sammanhanget betyder...") är en stor del av upplevelsen. Linda har på denna hemsida: http://www.ankarnet.com/ kopierat ett utdrag ur boken som just beskriver det här typiska Snicket-sättet att skriva och jag tar mig friheten att kopiera den texten och visa här. Den läste vi i förrgår i bilen och alla NJUTER:
”Av all de idiotiska uttryck människor använder – och människor använder väldigt många idiotiska uttryck – är ett av de mest idiotiska ”Inga nyheter är goda nyheter”. ”Inga nyheter är goda nyheter” betyder helt enkelt att om man inte hör någonting ifrån någon, så är allting förmodligen bara bra, och som du förstås genast inser är uttrycket orimligt, eftersom det att allting bara är bra bara är ett enda av kolossalt många tänkbara skäl till att någon inte hör av sig. Den som inte hör av sig kan ha något annat att göra. Kanske är han eller hon omringad av vilda vesslor, eller kanske har fastnat mellan två kylskåp och inte lyckas ta sig loss. Uttrycket skulle mycket väl kunna ändras till ”Inga nyheter är dåliga nyheter”, bortsett från att det ju också kan hända att människor inte kan höra av sig därför att de just blivit krönta till kung eller tävlar i distrikstmästerskapet i artistisk gymnastik. Poängen är att det är omöjligt att veta varför någon inte hört av sig förrän han eller hon hör av sig och själva kan tala om det. Av det skälet skulle det rimliga uttrycket vara ”Inga nyheter är inga nyheter”, frånsett att det är så uppenbart att det knappast duger till uttryck alls.”
                                                                              sid 30-31, Det hotfulla hospitalet


Som ni märker blev det ganska mycket läst under lovet. Jag har inte redovisat allt men mycket och framför allt det vi tycker varit det bästa (här skulle nog L lagt till ett antal Manga-titlar för att tycka att redovisningen skulle vara komplett). Kanske kan något vara till inspiration för några av er.

Vad har ni läst i jul? Nej, ni som redan redovisar det grundligt på egna bloggar eller dylikt behöver förstås inte svara :) . Ni får skriva en hälsning om något annat.

Minsann kom det inte tre julkort idag också :)) ! Jag hoppas detta kommer att vara länge och så skönt att se att det inte bara är vi som är SENT ute. I år var vi ovanligt tidiga, men jag tror det stängda Heathrow precis innan jul gjorde att julkorten kom sent ändå och alla våra vänner trodde att allt var som vanligt :) . TACK för fina julkort idag, alla med härliga barnbilder faktiskt, Kenneth & Pernilla med alla TRE barnen, Anna med fam i Motala samt min tidigare kollega Agneta med man och barn som verkar ha rest jorden runt även detta år!
Karin, ja kort spelar vi förstås alltid i vår familj också. Det nämnde jag inte ens att vi gjort :) . Hos oss spelar vi Sjua, Casino, Vändåtta (fast nu har UNO tagit över det en del) samt En kort en lång. Vi spelade Besserwiesser förra året. Jag gillar det och som tur var utlöste det inga familjekriser, ha ha. Idag blev det en grundlig bokgenomgång istället :) .

Ha en underbar dag allihop!
Ingrid

8 kommentarer:

Anonym sa...

Geronimo stilton
Harry Potter

Percy Jackson, the last hero
the card turner
the wolf of the plaines
the lord of the bow
the hobbit
Artemis Fowl
Malloreon

Island beneath the sea
the life of Pi
the scar of David

part of the Verbrugge list ;-))

Britt sa...

Hej Ingrid!
Fantastisk många böcker ni har läst.Jag såg när ni var här alla kassar ni hade fulla med böcker från biblioteket.En del av dem känner jag inte till. Det var lättare när de var små att välja till dem.Bra att de läser svenska böcker men jag vet att de läser engelska också.
Linnea l4 år.
Jag har redan skrivit en kommentar som inte fungerade. Hoppas denna går fram.
Kramar från Farmor

Boktokig Eva Boström sa...

Vad kul att läsa om alla böcker som ni läst i jul!

Ja, det är konstigt att man kommer ihåg sådana där detaljer, men man gör det! Vi hade mycket trevligt idag! Så mysigt att göra något bara hon och jag!!!

Jag har haft tur med mina böcker! Norrlands svårmod kan jag rekommendera!!!

Astrid sa...

Jag förstår inte hur ni hinner att läsa så mycket, så många böcker! Har ni mer än 24 timmar på dygnet! Jag har inte hunnit läsa så mycket och vi är bara två. Jag har läst Vårt Bröllop Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels. Mycket vackra fotgrafier. Håller på att läsa Nicholas Evens Klyftan.
Läste tidigare i år Hundraåringen som klev in genom fönstret och försvann. Den var bra, fick några härliga skratt.
Tack för en boktipsen det är alltid bra att ha när jag skall köpa till barnbarnen. Carl är fotbollstokig och blir säkert glad för Kasperböckerna. Jag funderade på Kimselius böcker i jul till dem, men tror att de är lite för små än. Hon var på Akademibokhandeln i julas och jag fick hennes kort och autograf. Sune bok har jag också gett bort i julklapp.
Ha det så gott! Kram

Anonym sa...

Har bl.a. läst Paganinikontraktet av pseudonymen Lars Kepler. Då Hypnotisören var en stor besvilkelse så hade jag inga förväntningar på denna bok, men den är briljant. Läs den båda två, Micke slukade den på bara ett par dagar och jag kunde heller inte släppa den.

Anna

Karin sa...

Oj vad ni har hunnit med!! Jag är så imponerad av er föräldrar som läser så mycket högt för era barn!! Jag gör det för Malin men de andra var det åratal sen jag var så snäll mot.

Både Julia och Kata har gillat Jaqueline Wilson men nu är båda inne på vampyrböcker. Kata läser just House of Night-serien av P C Cast och båda har läst Twilightböckerna.

Fast nu under lovet verkar de båda dock helt hemfalla åt att inte vilja stiga ur sängen utan bara kolla på tv-serier.

Malin tycker om Widmarks "mysterie"-böcker. Hon fick Sjukhusmysteriet i julklapp men först måste vi bli klara med Pettson och tomtemaskinen.

Jag läser en dålig bok av Ranelid. Får se om jag ids recensera den sen.

Boktokig Eva Boström sa...

VARNING! Lång kommentar!

Jag har också läst Kim Kimselius och hon skriver verkligen spännande böcker. Håller precis på med en av hennes böcker nu.

Kasper-böckerna är det flera killar i klassen som gillar och även elever som jag haft förrrut har tyckt om dem. Så det är böcker som går hem hos många, främst killar.

Så fick jag igen bra tips på fler böcker att pröva att läsa av dig. Tack!!!

Tordyvlen flyger i skymningen skulle jag rekommendera att man lyssna på som radioteater. Jag köpte den förra året så jag kunde lyssna på den igen och så att den finns till E, när hon blir gammal nog. Läsa den själv är också bra!

"Barnens svenska historia" av Sonja Hulth tycker jag med är jättebra!

Jag var också skeptisk till böckerna om älvorna när jag såg dem först, men jag har ändrat mig. Okej, de är inte precis Astrid Lindgren eller Åsa Lind, men är spännande och väcker läslust hos mina elever (flickor då). Dessutom är det positivt att det handlar om tjejer som själv kan lösa problem. Om du förstår hur jag menar.

Angående Simonsons bok... du kanske får ta och kvalitetsäkra den åt oss? ;)

Britt sa...

Hej Ingrid!
Du har inte skrivit något nytt därför skriver jag en gång till.Baudelaireböckerna har jag inte läst och jag ska läsa dem.
Barnens svenska historia köpte jag in till skolan. Jag tänkte att de var lätta att läsa när man började lära sig svenska och fick lite historia samtidigt. De blev aldrig populära.
Jag vet att du och barnen också tyckte mycket om Roald Dahls böcker. Jag älskade att läsa dem .
Hundråringen är ingen ny bok. Den var med i bokklubbens böcker förra året men den har blivit otroligt populär . "Alla" läser den nu.
Kramar från Britt